Kdy je nejlepší v roce 2024 udělat svatbu?
 

Jednoduchá otázka na kterou není jednoduchá odpověď, fotil jsem v mrazu i ve vedru, na horách, u moře i ve sklepě. Pěkná svatba se dá udělat kdykoliv, stačí nad tím správně přemýšlet. Tady je malý návod především pro svatby v přírodě, u nich je to přecijen o něco důležitější, než ve městě.


 

Zimní svatba v lednu, únoru a březnu

Je zima. Většina ČR v přírodě vypadá škaredě, ale hory jsou nádherný! Vysočina taky, někdy i zbytek ČR, však víte jak to v ČR vypadá.

Když nejste na horách, venku toho předem moc nevymyslíte, bude to trochu loterie, ale i s tím se dá vždy pracovat. Spíš budou důležitější interiéry.

Kostel a kulturák bude úplně v pohodě. Svatba ve sklepě ve vinařství bude taky úplně v klidu! Zimní svatba v centru města třeba v nějaké pěkné vile může mít taky zajímavou atmosféru, zkrátka vybírejte místo hlavně podle interiéru. To co bude venku pak může být spíš příjemný bonus. Tedy pokud rovnou neodjedete do hor, tomu hodně fandím spojit svatbu s pořádným víkendovým výletem na nějaké úžasné místo!

V zimě snadněji najdete volné místo i všechny svatební dodavatelé.

V zimě je o něco příjemnější světlo (když svítí sluníčko) než uprostřed léta, ale zase je den mnohem kratší a venku ten čas hrozně rychle uteče.

ao_236.jpg

Zimní svatba na Samsaře


Svatba v dubnu

Náhodný počasí, který se skoro nedá předpovídat ani dva dny dopředu, ale je to hezký měsíc. Svatba venku pod párty stanem může být super, jen to chce pro jistotu plynový hořáky ať je teplo. A taky místo ledových drinků raději čaj se slivovičkou. Oproti zimě už se příroda začíná zelenat a všechno je takový hezky svěží, prostě jaro!

Pár tipů na svatbu když se ochladí je tady.


Svatba v květnu

Málo deště, rozkvetlý stromy, příjemný teploty, někdy už začínají letní vedra, může se ale i hodně ochladit. Každý rok je to jinak, 2018 bylo v květnu už úplně léto, 2019 to bylo jako v listopadu, ale předpověď počasí týden dopředu většinou vychází, tak vás nic moc nepřekvapí. Je to dobrý kompromis mezi létem a začátkem jara, pravděpodobnější je hezké počasí než škaredé.

Lásky čas ♥ Taky jsme chtěli mít svatbu v květnu kdyby nám ji covid neposunul na léto.

mirkavilem73.jpg

Ve skleníku když venku pršelo


Svatba v červnu, červenci

Vedro a možná večerní bouřky. Většinou není vytrvalý déšť přes den, takže tohle vám obřad nerozhodí, spíš čekejte občas déšť a vítr na večer. Na hostinu i párty to chce mít nějakou zálohu kam se schovat, nebo možná budete tančit v dešti, což je šíleně cool. Kvalitní párty stan ustojí i bouřku, vyzkoušeno na naší svatbě.

Bohužel vedro přes den je někdy opravdu náročný. O tom jak takovou svatbu zvládnout píšu tady.

V červnu (a v září podobně) je v ČR podle statistického úřadu nejvíc svateb, cca 10000, takže je těžší sehnat volné dodavatele.

dominika_marek_259.jpg

Léto a sluníčko ve stodole Suška


Svatba v srpnu

Velké vedro. Občas bouřky. Vytrvalý déšt spíš ne. Počasí je o něco stabilnější a teplejší než v červenci. Vedra bývají někdy už opravdu extrémní, tak na to myslete i při výběru místa. Svatba v lese bude rozhodně lepší než na betonové terase. Udělal bych hostinu někde v sadu nebo lese, stoly pěkně na trávě, hosté bez obleku, úplně na pohodičku se povalovat v přírodě.

V létě bych hodně uvažoval o horách, bude tam chladněji.


Svatba v září

Může pršet několik dní v kuse, může být hezky, většinou předpověď počasí celkem vychází. První půlka září je asi nejhezčí počasí z celého roku, celkem pravidelně bývá příjemné teplo bez deště. Druhá půlka je docela loterie, tak s tím musíte trochu počítat. Skončilo léto a to babí ještě nezačalo. Na horách už se začíná víc ochlazovat.

Verča a Tom

Vícedenní svatba na Vysočině


Svatba v říjnu

Může být babí léto který je lepší než druhá půlka září, ale rozhodně si připravte i chladnou/deštivou variantu, prostě podzim. 

Venku už se to barví do oranžova a natahují se odpolední stíny, což je pro fotky rozhodně super.


Svatba v listopadu a prosinci

Pravděpodobně zima, mlha, déšť. Na horách můžete mít štěstí na inverzi, která ve vyšších polohách bude pohádková! 

Dny jsou výrazně kratší, tak je tomu potřeba přizpůsobit svatební harmonogram.

Od půlky listopadu už se dá na horách trefit i krásný sníh.

Zorganizovat velkou svatbu v adventu může být složitější, ale taky to jde a nebo pro menší rodinou oslavu to může být úplně dokonalý nápad.

Verča a Honza

První sníh v Beskydech


Tak kdy?

Červen až září je nejvíc svateb, takže jsou nejvíc obsazený pěkný svatební místa i oblíbení dodavatelé.

V květnu je málo svateb kvůli zastaralé pověře, která už dnes nedává vůbec smysl. Jinak je ten měsíc nádhernej.

V dubnu a říjnu je ještě míň svateb, takže se věci snadněji organizují i doslova na posledních chvíli.

Na numerologii bych se vybodl, ale chápu že když datum hezky vypadá, tak je to prostě hezký, jen jsou to pak hodně obsazené termíny a při plánování svatby jsou určitě důležitější věci.

Svatby v pátek docela usnadní organizaci, protože jich je prostě míň než v sobotu, navíc se vám tím prodlouží víkend. Co takhle dvoudenní svatba? 

Svatby ve čtvrtek jsou ještě zajímavější než v pátek. O tom už jsem taky psal.

Za mě radši trochu deště než 40° ve stínu.

Hezká svatba se dá udělat úplně kdykoliv, jen prostě musíte se středoevropským počasím počítat a trochu se mu přizpůsobit. Držím palce!

Pokud máte svatbu ve městě, roční doba je o něco míň důležitá než u svatby v přírodě.

Jitka a Filip

Moderní svatba v Brně