Jak zvládnout svatbu venku když se ochladí?
 

Sice je zima, ale ono to lidi tak hezky spojí dohromady, naladí je to na jednu vlnu a snadno vznikne úplně jiná, lepší atmosféra. Je zbytečný trápit se něčím co nejde ovlivnit, radši si svatbu užijte s tančením v dešti.

tumblr_mo6vw2QNF41sp9fcho1_500.gif

Tady máte několik tipů, které jsem na svatbách buď okoukal, nebo na které jsem prostě přišel i při plánování naší venkovní svatby. Hlavně o tom jak zvládnout přelom zima/teplo když na jaře a na podzim zlobí počasí. O úplně zimních svatbách mám samostatný článek.

1. Stan a deštníky

O tom jak svatba v horším počasí bude probíhat samozřejmě hodně rozhoduje i samotné místo svatby. I tam kde není žádné kryté zázemí můžete prostě postavit párty stan, který vás před deštěm a větrem ochrání.

U obřadu bych dal přednost deštníkům než nějakému stísněnému stanu, ale potom na párty už je přístřešek určitě potřeba.

Za mě jsou nejlepší ty obyčejné bílé párty stany s pevnou konstrukcí a možností uzavřít všechny stěny, tam je vám pak úplně jedno co se děje venku. Není to taková stylovka jako nějaký moderní beduínský stan, ale je to mnohem větší jistota když přijde silný déšť, vítr nebo bouřka.

Naše svatba, foto Kryštof Novák

Naše svatba, foto Kryštof Novák

2. Čaj

Uvařte ho ve velkých kastrolech jako na dětským táboře, ať si každý může nabrat do hrnečku dle chuti. Když vedle toho postavíte pár lahví slivovice nebo tuzemáku, bude té radosti ještě víc. Na dubnové svatbě Lenky a Honzy se takových kastrolů vypilo odhadem třeba 10, takže fakt dost, jen se domluvte s restaurací nebo cateringem ať tohle zařídí. Nestojí to skoro žádný peníze a je to na svatbu v chladnějším počasí úplně ideální řešení.

Pokud vám catering nabídne jen čaj z kávovaru nebo rychlovarné konvice, přemluvte je. To se pak nebude stíhat vařit.

3. Plynové hořáky

Jestli máte svatbu venku třeba na zahradě pod stanem, nebo v nějaké otevřené stodole, tak ji musíte aspoň trochu vytopit. Tyhle plynový hořáky jsou skvělý a jednoduchý řešení, stejně jako třeba stavební vysoušeče. Dají se i snadno pronajmout když v místě svatby nemají. www.Heat.cz, stavebniny Dek…

DSC_6014.jpg

 4. Ponožky a boty

Já vím, vy chcete na svatbu ty lehoučký balerínky nebo lodičky, který byly někde v časopisu... ale bude vám zima, bude vás to štvát a svatbu si neužijete. Vybírejte nejen podle vzhledu, ale ať jsou i trošku praktický. Ponožky taky nepodceňujte, než nějaký módní výstřelek, raději si kupte kvalitní Merino vlnu, klidně i v tom nejtenčím provedení, jen ať je vám teplo.

Protože když bude třeba ještě mokro a budete chodit po trávě, tak se vám nohy promočí rychleji než se zdá... určitě bych si na svatbu vzal aspoň dvoje boty.

5. Oblečení

Připravte si k šatům nějaký kabátek, bundičku, kožešinu nebo klidně už obyčejnou deku, ale ať se máte čím zahřát. To stejné platí i pro ženicha, ona sice láska hřeje hezky, ale mít na podzim nějaké podzimní sako a šikovnou vestu rozhodně není špatný nápad. Stejně tak i hostům napište, že mají počítat s chladnějším počasím a tak ať si na večer vezmou něco teplejšího i když to třeba nebude přesně podle etikety.

monikamartin-200.jpg

6. Oheň

Na pár svatbách jsme měli klasický táborák a všechny moc bavilo u něj sedět a povídat si. Když se k tomu přidá pár kamarádů s kytarou, hned máte perfektní večer bez ohledu na počasí.

terka-lukas-290.jpg

7. Svařák

O čaji s rumem už jsem psal, ale co to posunout ještě dál a pro hosty navařit pár desítek litrů výborného svařáku? Udělat prostě nápojové menu trochu atypicky, ale přesně pro vaši svatbu? Ledový drinky v říjnu nikdo chtít nebude, tak se s cateringem domluvte na něčem vhodnějším.

8. Deka

Když pomineme, že já osobně ji nosím celkem rád, tak hlavně pro hosty sedící u stolů je to celkem nutnost. Deka obecně zahřeje víc než kabát, zvlášť v sedě. 

My jsme na naši svatbu koupili asi 40 obyčejných dek někde ve výprodeji, můžete jít ještě dál a udělat na deky nějakou výšivku a necháte ji pak hostům jako pěkný dárek.

Nebo hostům v pozvánce jednoduše doporučte ať si deku na sezení radši vezmou, kupte jich třeba jen 10 a zbytek ať mají hosté vlastní.

D75_7988.jpg

9. Nestresujte

I svatby v dešti jsou krásný a lidi si je dokáží užít, jen prostě pár věcí se musí udělat jinak než když je vedro. Svatby ve vedru? I o těch mám podobný článek, klik.

Nebojte se toho, že bychom nezvládli nafotit svatební portréty, to se vždy nějak vymyslí. Ať už focením někde uvnitř, focením s deštníkama nebo focením přímo v dešti. Svatební portréty se dají zvládnout i za 15 minut a sledovat meteoradar už dneska není žádná věda, takže se počasí přizpůsobíme a během odpoledne to nějak vymyslíme.

10. Inspirujte se u ostatních

kristynapetr331 .jpg

Bouřka, ale cajk

Letní svatba v dešti ve vinařství u Znojma

klarkakuba297.jpg

Nevadí, že na svatbě prší

Podzimní svatba na statku v Honěticích