Naučím vás fotit vaše děti, doma a klidně mobilem

Naučím vás fotit vaše děti, doma a klidně mobilem
 

Děti rostou jako z vody a bylo by super mít k ruce fotografa každý den. Jenže pokud se za fotografa třeba neprovdáte, je tohle trochu problém. Můžu vás ale naučit základy, ať máte pěkný fotky kdykoliv a kdekoliv.

Světlo

Fotka od fotografa a fotka od náhodného kolemjdoucího se často liší hlavně vnímáním a využitím světla. Fotograf se bude snažit i u nejobyčejnější momentky sledovat jaké má k dispozici světlo a využít ho ve svůj prospěch. Buďte jako fotograf.

Dívejte se jak má vaše miminko nasvícenou pleť, jestli je jasná s pěknými tvary, nebo jsou na ní divné stíny, nebo je celá šedivá a ve tmě, protože jste někde v tmavém koutě. Není to úplná banalita, ale taky nic mega těžkého, stačí si to pro začátek zjednodušit.

Mějte vždy pouze jediný zdroj světla. Tedy buď okno, nebo žárovku, nesnažte se to kombinovat. Přes den mějte zhasnuto a využívejte denní světlo. Večer si rozsviťte jedno světlo. Konkrétně jedno měkké světlo.

Používejte na světla větší stínidla, mléčné sklo... Nefoťte pod bodovkami. Bodovky vyhoďte a nahraďte je velkým tlumeným světlem uprostřed místnosti. Jedna místnost, jeden velký měkký lustr.

Kreativně můžete samozřejmě využít jakékoliv kombinace světel, lampiček, LED pásků, neonů, řetězů… ale pro běžné momentky mějte při focení jedno hlavní světlo, které se nebude s ničím zbytečně mlátit.

Pro běžné obyčejné fotky si na světlo počkejte. Jsou fotky, které neutečou (miminko spící v postýlce můžete fotit pořád dokola), takže to zkoušejte klidně každý den v různých podmínkách. Až se vám to povede hezky, předchozí nepovedené pokusy smažte. Zjistíte, že je zásadní rozdíl, jestli je venku mlha, zataženo, polojasno, sníh, slunce, déšť. Světlo v pokoji se pak mění nejen svojí intenzitou, ale i barvou, tvrdostí… a na tom všem záleží jestli bude fotka super, nebo nebude super. Zkoušejte to.

U fotek které by vám utekly, třeba když bude váš chlapeček u svého prvního narozeninového dortu, se nad fotkou nejdřív trochu zamyslete. Odstraňte rušivé nesmysly z pozadí, otočte si scénu (chlapeček, stůl, židlička, dort) takovým směrem, aby mu do tváře šlo příjemné světlo. A foťte. U důležitých fotek se nebojte fotit ve velkých sériích, které pak samozřejmě promažete.

Barvy

Světlo úzce souvisí s barvou. Pro hezké fotky je fajn, když máte bílé zdi, nebo bílo-šedé, nebo jen jemně pastelově barevné. Zaprvé bílá odráží hodně světla, takže se vám bude fotit líp než v černé kobce. Zadruhé nebudete si ničit pleťové barvy. Zatřetí váš telefon nebude zmatený. Barevně posunutá fotka se dá zachránit, když víte jak na to a fotíte na profi foťák. Jenže když vám telefon u růžové zdi vytvoří modrozelenou pleťovou barvu, bude to docela průšvih.

V sytě zeleném pokojíku pravděpodobně nevyfotíte přirozenou pěknou pleťovou barvu, a když nemáte pěknou pleťovku, nemáte pěknou fotku. Proto když už barevné zdi, tak v teplých nenásilných odstínech, okrová, béžová, ivory, případně lehké pastelové barvy v kombinaci s bílou. Pokud máte rádi tmavší výraznější barvy, doporučil bych jít formou nějaké grafiky na zdi, kdy například dolní třetina zdi bude barevná (stromečky, kytičky, autíčka), horní dvě třetiny budou bílé.

Stejně tak vám fotky ovlivní podlaha, ale tam už to není tak zásadní, jen počítejte s tím, že když se vám bude miminko plazit po zeleném koberci, tak bude odspodu jak Alzák zelené… tak si ho aspoň občas vyfoťte na něčem neutrálním. Bílá deka je velkej kamarád :)

Úhel pohledu

Nejčastější chyba, kterou vidím když někdo fotí svoje děti je lenost. Stojíte vzpřímeně, namíříte telefon směrem dolů na dítě a vyfotíte ho z extrémního nadhledu. Tím sice zdůrazníte jakej je to prcek, ale taky mu seberete veškerou důstojnost. Kdybyste si sedli nebo lehli a fotili z jeho výšky, najednou máte krásný pohled na svět jeho očima a asi tak tisíckrát hezčí fotky. Takže si příště na focení sedněte. Nic složitýho.

Kompozice a kreativita

Na focení vlastních dětí máte spoustu času, doslova několik let, tak ho využijte k experimentům. Je zbytečný fotit je pořád stejně “koukni do foťáku a usměj se”. Nechte je ať si hrají a vy zkoušejte všechno, co vás za foťákem napadne. Hledejte inspiraci v knížkách o focení portrétů. I v dnešní době dává smysl se do knížek ponořit, najdete tam víc originálních nápadů než na opakujícím se instagramu a vyumělkovaném pinterestu.

Foťte skrz různý věci, hledejte si tak přirozený rámečky. Skrz stěnu postýlky, skrz nábytek, odraz v zrcadle i s jeho okolím, foťte skrz hračky které se válí všude kolem.

Rozvíjejte svoji kreativitu pomoc protikladů, když se vám povede pár fotek v protisvětle, zkuste rovnou i fotku z druhé strany po sluníčku. Povedla se vám fotka z podhledu? Mrkněte jak vypadá nadhled. Vždy se zkuste zamyslet nad tím, jak převrátit nápad, který jste právě použili.

Máte na všech fotkách obličej s úsměvem, zkuste pár fotek bez obličeje. Fotíte většinou vodorovně? Zkuste si stoupnout nad dítě a udělat fotku kolmo dolů.

Střídejte fotky na výšku a na šířku. Mobil svádí k focen na výšku, ale ne vždy je to dobrý nápad. To co je vertikální (stojící dítě) bude fajn na výšku, to co je horizontální (ležící dítě) bude lepší vyfotit na šířku. Dítě u žebříku bude lepší na výšku, dítě u jezera bude lepší na šířku. Velmi obecně samozřejmě, jen to prostě zkoušejte tak i tak a budete mít mnohem pestřejší sérii fotek.

Střídejte detaily, portréty i široké záběry s kontextem, i ve chvíli kdy není doma uklizeno a nazdobeno, foťte celkový kontext. Za pár let taková fotka může mít pro vás mnohem větší hodnotu než opakující se detail obličeje před rozmazaným pozadím.

Fototechnika

Mobil nebo foťák? Začal bych tím, ať si nekupujete levnej kompaktní foťák, ten bude zřejmě o dost horší než mobil a proto je většina výrobců úplně přestává vyrábět. Mobil je skvělá věc na focení, máte ho pořád u sebe a když svítí dost světla, fotky budou dost kvalitní i na tisk řekněme do A4 rozměru. Na rodinný fotky je to vlastně geniální vynález. Pokud má váš mobil víc objektivů s různou šířkou záběru, používejte je. Teleobjektiv bude super na portréty, širší objektiv zase na akčnější fotky.

Když fotíte mobilem, občas si vyleštěte čočku foťáku. Když bude zapatlaná, fotky budou zapatlaný taky.

Při focení dětí v pohybu radši udělejte fotek víc, 100 fotek za minutu není žádný problém. Jen si je pak promažte, nechte si ze série jednu, nebo dvě podle výrazů. Zbytek je k ničemu a musí se smazat.

Foťáky mají výhody hlavně ve slabším světle a v rychlosti ostření, navíc dobrý objektiv vám pěkně rozmaže pozadí bez nějakých umělých efektů. Rozhodně chcete aby měl foťák alespoň APSC čip, nic menšího. Takže koukejte hlavně na nabídku Fujifilm, nebo třeba Nikon Z50, nebo Sony řada 6000 a celkově jejich foťáky pro youtubery. Dnes už spíš dávají smysl tyhle moderní bezzrcadlovky, myslím že vás to s nimi bude víc bavit než s klasickou zrcadlovkou. Kvalitní bazarovou zrcadlovku koupíte sice za pár korun, ale doba už je trochu jinde. Moderní foťáky vám mimo jiné nabídnou i tichý režim s elektronickou závěrkou, který při focení spícího miminka rozhodně není na škodu. Já fotím na fullframe Nikon D780, tomu na rodinný a svatební fotky vůbec nic nechybí, ale pro čistě rodinné využití stačí i něco levnějšího a hlavně menšího.

Při nákupu foťáku si připravte alespoň 20000Kč. Kolem 10000Kč bych doporučil se na foťák vykašlat a spíš se zaměřit na ten telefon. Můžete si sice koupit bazarovou zrcadlovku za 9000Kč a k tomu za 1000Kč manuální objektiv, ale to už musíte přesně vědět co chcete a moje rady nepotřebujete.

Kromě koupení foťáku existují i půjčovny (Fotori.cz), třeba když pojedete na dovolenou, nebo když chystáte pěknou rodinnou oslavu a chtěli byste na večer radši foťák než mobil. Prostě si ho půjčte, je to úplně snadný.

Úpravy fotek

Dobrá fotka chce vždy trochu úprav, ať už fotíte na foťák nebo telefon, doporučuji vytvořit si pro svoje vlastní rodinný fotky jeden univerzální preset/filtr, který nebude dělat žádné dramatické úpravy a použijete ho na všechny svoje fotky. Jen abyste je sjednotili, ne abyste je nějak extrémně měnili. Protože až si budete za rok skládat knížku, upravené fotky v ní budou vypadat mnohem líp. Do telefonu existuje spousta celkem jednoduchých aplikací, ve kterých můžete mít uložený preset s úpravami. Skvěle funguje třeba Lightroom Mobile, nebo VSCO. Obecně fotky z mobilu chtějí trochu přidat kontrast a oteplit vyvážení bílé, ale tohle už je hodně individuální, každý mobil má tu fotoaplikaci udělanou jinak. Samozřejmě ideální je nedělat úpravy na mobilu, ale na počítači nebo tabletu.

Při úpravách si taky můžete srovnat horizont, aby vám fotky nepadaly někam do strany, hlavně když fotíte u vody, tak je dost hrozný mít křivý fotky ze kterých ta voda doslova teče pryč. Fotky si ořízněte, aby třeba v okraji nebyl kus červené popelnice když je jinak celá fotka hezky přírodní někde v lese, prostě trochu si ty fotky vyčistěte, ať se na ně chcete dívat i za několik let, nebo ať vás pak tyhle detaily nestraší až bude fotka viset na zdi.

Archivace

Když rodinných fotek vyfotíte 10000 a necháte je ležet na jedné hromadě v telefonu, je to jako byste místo dobrého rizota vysypali na stůl půl tuny syrové rýže. Nic moc. Proto hned po každém focení smažte všechno co nestojí za koukání. Z běžného dne je jedna skvělá fotka lepší než 20 patlanin. Z pěkného výletu musí 20 fotek stačit, ostatní smažte. Z rodinné oslavy nikoho moc nezajímá víc než 50 fotek, ostatní smažte. Díky užšímu výběru se k fotkám budete rádi vracet, rádi si je prohlížet a vzpomínat na to, jak bylo vaše miminko před dvěma měsíci úplně jiné než teď.

Nenechávajte si fotky jen v telefonu, zálohujte je na nějaký cloud, nebo ještě lépe do kvalitní online galerie, ne na Facebook který drasticky ničí kvalitu, raději na Zoneramu, Smugmug, Myalbums, Passgallery… a k tomu si je průběžně kopírujte na externí disk, protože co když z důvodu nějaké pitomé války přijdeme o stabilní připojení k americkým serverům. Stejná hromádka co máte online ať je i na disku. Neposílejte fotky přes messenger ani whatsap, posílejte si je přes některou z těch online galerií. Ostatně o sdílení fotek bez ztráty kvality tady mám další článek.

Samostatný článek o tisku fotek mám tady.

Ty nejlepší fotky si vytiskněte a nalepte do alba, nebo rovnou pověste na zeď.

Papírová alba na fotky: Kniharka.cz

Chcete to přecijen raději nechat na fotografovi? Maličkost, rád se s vámi na focení domluvím. Vymyslet bychom mohli i focení spojené s malým individuálním kurzem, jak ovládat váš foťák, jak ho nastavit při focení dětí, jak je to s tím světlem v interiéru…