Jak zvládnout svatbu v létě v extrémním vedru?

Jak zvládnout svatbu v létě v extrémním vedru?

Vedro je v létě na většině svateb, tak je na čase vám trochu poradit jak tohle zvládnout...

Výběr místa na svatbu

Hodně toho ovlivníte už výběrem místa svatby, někde vám ani nepřijde, že je 30°, jinde se upečete. Zjistit se to dá velmi snadno, zajeďte si na vámi vybraná místa v létě v poledne až bude největší vedro.

Zjistěte jak je v restauraci, na terase, kolik je v okolí stínu pro postávající/čekající hosty, jak vám bude v místě svatebního obřadu apod. Získáte tak velmi přesnou představu a můžete podle toho vaši svatbu dobře naplánovat, nebo možná zjistíte že by bylo lepší přesunout ji někam jinam.

Obecně platí, že svatba v lese bude v horku mnohem příjemněji než ve městě. Na trávě bude líp než na betonu. Může být lépe v otevřené krajině na kopci, než v údolí kde bývá víc dusno.

Svatební obřad na betonové terase v poledne je šílenství, to bych vám vážně nedoporučoval!

Jsou některé restaurace, kde je v létě uvnitř větší vedro než venku, takovým místům se taky raději vyhněte dokud si nepořídí klimatizaci.

Pokud budete během svatby muset několikrát přejíždět, bude to náročné, ať už kvůli opakovaným šokům z klimatizace, nebo zase z toho, že někdo třeba klimatizaci v autě nemá. Vždy je velká výhoda když je svatba na jednom místě.

Svatební obřad v létě

V létě to je s obřady trochu zapeklité, v Česku je “tradiční”, že jsou svatby v poledne. Ale víte jak je venku v létě v poledne… Polednem myslím dobu od jedenácti tak do tří hodin, to je nejvíc vedro, sluníčko hodně vysoko, stíny jsou krátké, nikde se neschováte.

Nejde jen o fotky, vyfotím vám krásně i svatbu v poledne (když dodržíme pár zásad), ale bude to prostě náročné pro vás i pro ostatní. Svatby odpoledne nebo večer jsou často mnohem větší pohoda, v zahraničí jsou úplně normální. Nejen ve středomoří a v Americe, ale i vedle na Slovensku. Musíte samozřejmě úplně jinak postavit harmonogram a nebránit se novým nápadům, třeba udělat hostinu ještě před obřadem a pak z obřadu skočit rovnou do párty (nebo do bazénu), možná vypustit nějaké věci, které “se musí”. Zkuste se nad tím jen zamyslet a třeba zjistíte, že udělat si dopoledne nějaký výlet, wellness, pohodičku, v poledne hezký oběd s rodinou, odpoledne si dát drink s přijíždějícími hosty, popovídat si, ve čtyři skočit do šatů, v pět se vzít a pak pařit až do rána… no nezní to tak špatně, že?

Když už vážně chcete obřad okolo poledne (do 14hod), tak se snažte to všem co nejvíc usnadnit. Promyslete jaká specifika má místo, kde budou lidi čekat, co jim můžete nabídnout atd. Pokud vám záleží na fotkách (hádám že jo), tak udělejte jednu důležitou věc, postavte obřad tak, ať jste na tom vy i hosté stejně. Buď všichni ve stínu, nebo všichni na sluníčku, pak fotky vychází často celkem dobře i v poledne.

hj009.jpg

Obřad na sluníčku

Snažte se najít co nejvíc otevřený prostor, nemačkejte se někde pod malým altánkem, snažte se hledat vzdušnost. Stíny díky tomu budou měkčí než někde v koutě a i na ostrém slunci při pohledu na jih budou fotky vypadat dobře. Obřad někde na kopečku s výhledem mi přijde v létě skoro jako ideální varianta. Když budete na sluníčku, ale okolo vás budou tmavá místa, najednou i stíny ve tváři hodně ztmavnou a fotky budou horší. Zvlášť když jste někde v přírodě v údolí, nebo na nádvoří zámku, je lepší najít si spíš otevřený prostor a dívat se do otevřeného prostoru, než být u okraje a koukat do tmy. Jestli obřad natočíte na sever nebo na jih, obojí má svoje výhody i nevýhody a nebudu vám teď říkat co je lepší, to bych vaše svatební místo musel vidět. Není ale moc dobré otočit se ke slunci bokem (východ, západ), pak můžete na sebe navzájem házet silný stín a snadno se stane že třeba nevěsta je na přímém slunci, ženich v jejím stínu a úplně se ztrácí.

Obřad ve stínu

Hledejte co největší stín kam se vleze celá svatba, vysoké stromy, les nebo velký interiér. Vyhněte se malým tvrdým stínům. Někde se mačkat u stěny budovy nebývá velká výhra. Nejsem ani velkým zastáncem pergol, altánků a přístřešků, co se týká barvy a tvaru světla, často je to opravdu průšvih plný kompromisů. Radši bych byl venku a do altánku umístil barmana :)

dominika-mirek-402.jpg

Oblečení na svatbu

Nevěsta

Nevěsta musí mít v létě pohodlné a lehké letní šaty. Chápu, že možná chcete takové ty velké šaty jako princezna v pohádce, ale uvědomte si, že v nich budete celý den a čím budou šaty těžší a větší, tím větší vám bude vedro a svatbu si moc neužijete. Po celém dni v těžkých šatech už se pak těžko hledá energie na večerní párty.
Rozhodně bych se při zkoušce šatů zaměřil na to, aby byly z velmi příjemného materiálu a byly tak lehké, že je pohodlně unesete bez námahy v jedné ruce dvěma prsty, ideálně jen na malíčku. Zatím nejlehčí šaty jsem viděl v salonu TyMomenty a Férovky nebo u návrhářek Marie Mukařovská, Nymphae, Sobje, Ta Lucie, Gabriela Štulířová

pavlamarek26.jpg

 

Ženich

Zaprvé doporučím zvážit trochu neformálnější oblečení, nějaké příjemné (možná lněné) kalhoty a tenkou letní košili bez saka. V tom vám bude dobře.

Pokud ale chcete mít spíš formálnější oblek, rozhodně se zaměřte na kvalitní materiály a prodyšnost obleku. Lepší značky na léto nabízí saka kompletně bez podšívky, nebo si takový letní oblek můžete nechat ušít přímo na míru. Vyhnul bych se obyčejným polyesterovým oblekům s lesklou podšívkou, to v létě fakt nechcete.

Já měl na naší svatbě oblek i s vestičkou a obřad při 27° na ostrém sluníčku se dal úplně hezky zvládnout a ani odpoledne jsem si sako nesundával. Stačilo, že košile, vesta i sako byla z lehké bavlny, nikde žádná pitomá podšívka.

foto: Kryštof Novák

foto: Kryštof Novák

Nepodceňujte ani boty! Většina společenských polobotek není na léto vůbec fajn, jsou tvrdé, uzavřené, bude v nich vedro, odpoledne už vás budou možná docela dost štvát. Za sebe doporučuji značku Geox, protože tyhle boty mají v podrážce dírky a skutečně velmi dobře větrají. Když půjdete ještě dál a místo polobotek si vezmete mokasíny bez ponožek (nebo s neviditelnými ponožkami), bude vám v létě ještě líp. To je varianta, kterou jsem si vybral i já.

Alternativou jsou samozřejmě i pohodlné tenisky, nebo jít naboso (a k tomu kraťasy, sako, slamák, udělat si to podle sebe)

Boty před svatbou co nejvíc rozchoďte, i kdybyste je měli nosit jen doma ať si je neokopete. Musí být rozchozené tak, že vás nebudou nikde tlačit ani řezat, jinak budete celý den zbytečně trpět. Čím větší bude vedro, tím je tohle důležitější!

 Hosté

Hosté na tom jsou stejně jako vy, taky na ně myslete. Holky to mají s šaty jednoduché, ty si na léto určitě snadno vyberou. Třeba některým i dojde, že si ve 30° vážně nemusí brát silonky a pak budou úplně v klidu :) Pro pány je to s oblekem těžší, proto čím dál častěji vidím, že mají jen kalhoty a košili (třeba s motýlkem) bez saka, nebo místo saka jen vestičku. Nebo třeba kraťasy a sako taky vypadají dost dobře. Jestli vám takový uvolněný styl vyhovuje, dejte jim to předem vědět v pozvánce, ať se nestydí jít do takové uvolněné varianty.

Pití

Všude, všude, všude, pořád, pořád, všude zajistěte hostům dostatek nealko pití. Kdykoliv budou lidi někde na něco čekat, typicky před domem nevěsty, nebo před obřadem, nebo po obřadě, nebo před svatební hostinou, musíte pro ně mít občerstvení. I kdyby jen malé pet láhve s vodou, prostě ať vám tam někdo neodpadne. Hlavně na starší a na děti myslete. Do každého auta litr vody, u čekání před obřadem minimálně půl litru vody na osobu. Zabere to místo a je to těžký, ale neriskujte, že vám lidi budou odpadávat.

Není od věci myslet i na chlazení vody, snadno dnes koupíte velká balení ledu za pár korun. V hypermarketech a na benzinkách, nebo si je u specializované firmy objednáte přímo na místo a přesný čas. 100kg ledu není žádný velký problém a taková hromada vám vydrží na celý den.

I odpoledne během párty by měl servis neustále hlídat, že je na stolech k dispozici čerstvá studená voda, když bude trochu ochucená citronem a mátou, bude to ještě lepší.

foto: Kryštof Novák

foto: Kryštof Novák

Jídlo

Čím větší vedro, tím by mělo být svatební menu lehčí a svěžejší. Asi bych ještě promyslel jestli v takovém počasí servírovat svíčkovou s knedlíkem… nebo spíš raději steak na zelenině ;) Ale samozřejmě chápu, že v některých rodinách je svíčková taková samozřejmost, že to jinak nejde.

Zajímavý je i nápad vykašlat se na hostinu a veškeré jídlo nabídnout hostům jako raut s větším výběrem. Každý si pak vybere na co má chuť a vezme si jen takovou porci jakou zvládne. Ještě zajímavější může být nějaký stylový food track.

Je příjemné, když na raut, nebo i během hostiny nabídnete hostům čerstvé ovoce. Já na naší svatbě jedl vlastně jen meloun.

monikahonza187.jpg

 

Bazén, rybník

Pokud je v místě svatby bazén, není vůbec od věci ho využít a dát o tom hostům předem vědět, ať si na odpoledne klidně vezmou plavky. Nebál bych se z toho udělat i nějakou atrakci a zapojit ho do svatebního programu. Pokud tam budete mít děti, určitě ocení malý dětský bazének :)

Někdy mi přijde docela líto když je u restaurace krásný velký bazén, na sluníčku je 40° a okolo jen všichni postávají v obleku… přitom nevěsta v bílých jednodílných plavkách se svatebním závojem, to by byla paráda!

Zmrzlina

Věděli jste, že se dá na svatbu pronajmout stánek se zmrzlinou? Mně to přijde naprosto boží! Nebo ne celý stánek, ale prostě nakupte velká balení zmrzliny v hypermarketu a nabídněte hostům jako dezert.

Vlastně bych si uměl představit i zmrzlinový svatební dort :)

 

Držím palce ať vaši letní svatbu zvládnete a co nejvíc si ji užijete! Hlavně berte všechno trochu s nadhledem :) Jestli bude vedro, nebo přijde bouřka, to nikdy neovlivníte, tak si užijte svatbu prostě takovou jaká bude! 

Jestli se ale naopak bojíte deště, i k němu tady mám pár postřehů: Jak zvládnout svatbu venku když se ochladí?

Inspirace na moc pěknou svatbu v červnu: Slunovrat, fronta na langoše a kytary u táboráku