Co s fotkama po svatbě?

Hurá! Fotky ze svatby máte hotový a můžete si je s radostí prohlížet. Co dál? Co všechno se dá s fotkami udělat? A co byste rozhodně udělat měli?

Zálohovat Vytisknou Rozdat

Dnešní doba je hodně digitální, napůl žijeme někde v cloudu a na sítích, ale ono to není všechno, nesmíme zapomínat i na ostatní formy fotek, nesmíme zapomínat na starší členy rodiny, nesmíme zapomínat, že kterýkoliv server může přestat existovat (ano i Facebook, Google Drive, Dropbox nebo iCloud, nic z toho tu možná nebude věčně).

Zálohujte

Ať už vám fotograf předal fotky online nebo na USB, zálohujte si je hned několikrát.

  • Zkopírujte si je na harddisk v počítači, nenechávejte je jenom v cloudu nebo na flashdisku. Na harddisku se vám s nimi taky bude lépe pracovat.

  • Zkopírujte si je na další externí disk.

  • Zkopírujte si je na vlastní cloud. Já posílám fotky přes Dropbox, kde mám celkem hodně prostoru a ještě jsem z něj hotové fotky nikdy nemazal ani to zatím neplánuji, ale kdo víc co bude za 15 let.

Kromě datového cloudu (Dropbox, GoogleDrive, iCloud, Onedrive…) vyzkoušejte i online galerie. Tam máte nahrané fotky v plné kvalitě (nebo jen velmi mírně komprimované) a můžete si je tam pohodlně prohlížet, sdílet, stahovat, můžou být chráněny heslem a zůstat neveřejné.

Já používám online systém www.pic-time.com, v plné verzi vyjde přes 6000Kč ročně (s následujícím kódem dostanete slevu), ale v omezené variantě zde můžete mít 10GB galerii zdarma!

Při registraci prosím zadejte kód: BCTCG2

!! Nedoporučuji Facebook kvůli mizerné kvalitě fotek. Na prohlížení to stačí, na sdílení a zálohu fotek v plném rozlišení určitě ne.

Při zálohování myslete na to, že s tím jak stárnete a jak se svatba vzdaluje a jak máte děti, tak svatební fotky teprve získávají tu svoji skutečně vysokou hodnotu. Takže se nebavíme o záloze na 5 let, ale třeba na 50, třeba na 100. Určitě si tedy fotky vytiskněte! Ještě žádný harddisk 100 let nevydržel, papírové fotky ano.


Tiskněte

Nejen kvůli záloze, ale jednoduše proto, že to je hezčí! Stačí kliknout a jste u mě v tiskovém studiu.

 

Do knížky

Vybírejte pečlivě. Nejen highlighty a ikonické fotky, ale i ty jednodušší a méně důležité, které pak dokážou prohlížení alba odlehčit. Střídejte celky, polocelky a detaily, tak jak vám to pravděpodobně fotograf připravil.
Album složené jenom z podobných poloportrétů by mohlo působit trochu nudně.

Když budete rozumně střídat “fotky z dálky” a “fotky zblízka”, vaše svatební album bude vypadat skvěle!
Tohle platí nejen pro vaše portrétní focení, ale obecně pro celou svatbu včetně všech momentek, detailů a krajinek.

1. mix poloportrétů, fotky fungují spíš samostatně než že by tvořily navazující celek

1. mix poloportrétů, fotky fungují spíš samostatně než že by tvořily navazující celek

2. mix různých záběrů, podobně vždy vytvoříte lepší story, kterou je radost si prohlížet a strávit u ní nějaký čas

2. mix různých záběrů, podobně vždy vytvoříte lepší story, kterou je radost si prohlížet a strávit u ní nějaký čas

 

Album na fotky

Hledal jsem kvalitní fotoalbum hodně dlouho… Teď rozhodně doporučuji alba od Knihařky. Dál není co řešit.

 

Všechny fotky nyní tisknu sám na kvalitní inkoustové tiskárně, tak se na mě můžete taky obrátit.

Pokud se rozhodnete pro fotoknihu, platí stejná pravidla pro výběr fotek jako u alba. Střídejte velké a malé fotky, střídejte celky a detaily a snažte se spíš o jednoduchost než o přeplácaný barevný chaos, který vám nabídnou některé online šablony.

 

Na zeď

Fotky na zdi mi přijdou úplně nejvíc nejhezčí. Jestli to máte podobně, vyberte si tu správnou fotku v pořádným rozměru a přitlučte ji na zeď.

Větší fotku na zeď bych vytiskl na nějaký těžší matný bavlněný papír se zajímavou strukturou, který nemá vůbec žádné odlesky a dal bych ji do dřevěného rámu s levitující paspartou. Ozvěte se mi a vyrobím ji pro vás.

 
 

Rozdávejte

Udělejte radost i ostatním.

Vytiskněte fotky rodičům a babičkám. Jakkoliv velký nebo malý výběr jim určitě udělá velikou radost.

Pošlete fotky i svým kamarádům, kteří byli na svatbě. Ať už jde o nějaké momentky, nebo když třeba během odpoledne na svatbě vyfotím portrét rodinky vašich kamarádů, pošlete jim to. Mohli by se sice obrátit na mě, ale od vás je to určitě potěší víc. Digitálně nebo papírově, to už je možná skoro jedno, ale pošlete jim je. Vám by to taky udělalo radost, žejo? :)