Víťo, jak sis užil svatbu v Anglii?

Víťo, jak sis užil svatbu v Anglii?
 

No Anglii jsem si užil, to víte, že to bylo skvělý. Ve spoustě věcí jiný než u nás, inspirativní a krásný.

Nejel jsem do Anglie svatbu fotit, ale natáčet video na Super8 kameru jako druhý kameraman s Perky Pug Films. Fotek mám tedy jen trochu, ale to nevadí, povím vám v čem tahle svatba byla jiná než většina českých svateb které fotím.

Grace & Matt, St Giles House (Super8 wedding film)
Perky Pug Films

Harmonogram a program

Uvědomil jsem si, jak moc se toho na českých svatbách děje, protože tady se toho vlastně moc nedělo, ale ničemu to nevadilo. Lidi nejezdí na svatby kvůli programu a hrám, ale kvůli vám a obecně kvůli setkávání. K setkání a povídání tady bylo prostoru skutečně hodně. Hry si nezahráli vůbec žádný, organizovaného programu a zábavy bylo minimum.

  • Příjezd hostů okolo poledne.

  • Recepce a čekání na obřad, lidé postávají před zámečkem, prochází se po parku, posedávají v salónku. Nepodává se žádné pohoštění, ani alkohol, předpokládá se, že jsou všichni po obědě, respektive po pozdní anglické snídani.

  • O půl druhé obřad. Asi půl hodiny uvnitř zámku.

  • Po obřadu čeká venku šampaňské, gin tonic, fingerfood, takže můžou všichni postávat před zámečkem, ochutnávat dobroty a fotí se skupinky, něco oficiálně na schodech, něco jen tak mezi lidmi. Tato recepce trvá asi hodinu. Prostě si všichni venku povídají.

  • Následuje hostina, která trvá asi hodinu a půl, nikam se nespěchá, nikdo neodchází, protože až po hostině jsou proslovy.

  • Proslovy zaberou hodinu (promluví 5 lidí, každý víc než 10 minut) a jsou skvělý! Jedna z nejhezčích částí této svatby.

  • Všichni se přesunou do vedlejšího sálu kde už čeká dort a bar s pitím.

  • Po zakrojení dortu proběhne první tanec nevěsty a ženicha. Odchází se do sklepa na párty.

  • Svatba se večer postupně rozprostře po zámku a okolí, každý už si tráví čas jak chce. Někdo sedí venku na trávě, někdo tancuje ve sklepě.

  • K občerstvení je tu bar s pivem a drinky, víno a sýrový stůl. A ještě dort. Nic víc. Nepřišly jste se sem najíst, ale potkat s přáteli.

  • Fotíme ještě večerní portréty a tím pomalu končíme.

Na první pohled by to vypadalo oproti našim svatbám jako nuda, ale bylo to prostě tak nějak jednoduše skvělý a našel bych tady spoustu inspirace jak české svatby vylepšit.

Focení

Hodně se fotily skupinky. I v česku se na svatbách řeší hlavně focení skupinek a focení novomanželských portrétů, nejhorší varianta je udělat z toho dvouhodinový blok mezi obřadem a obědem, protože pak lidi jen znuděně čekají, je blbý světlo atd.

Focení skupinek probíhalo průběžně už od rána, což se v ČR moc nedělá a možná bych to taky zkusil.

Dopoledne před obřadem už měl ženich i nevěsta nafocené skupinové portréty se svojí rodinou a kamarády. To šlo díky tomu, že byli učesaní a oblečení víc jak hodinu před obřadem. Žádné oblékání do šatů za pět dvanáct. Ne, všechno včas a vklidu.

Ženich byl s kamarády oblečený v obleku tak dvě hodiny předem a mohli se ještě před vítáním hostů v klidu půl hodinky fotit. Já nejsem velkým fanouškem takového pózování, ale tady to krásně zapadlo do jejich nálady a bylo to zkrátka super.

Nevěsta taky byla kompletně v šatech asi hodinu před svatbou, kamarádky stejně tak. A přišel champagne time, což nebyl rychlý random přípitek, který skoro nejde vyfotit, ale v podstatě focení na půl hodiny kde se s kamarádkami a rodinou fotili ve všech kombinacích a u toho vesele popíjeli. Samozřejmě k tomu pomáhaly krásný vnitřní prostory, aby nevěsta nemusela nikam odcházet. Na můj vkus už toho focení bylo trochu hodně, ale kousíček bych si z toho vzal. Nevěsta, družičky i maminky oblečený a připravený s velkou časovou rezervou, žádný stres na poslední chvíli a ještě před obřadem máte krásný společný fotky.

Grace & Matt, St Giles House
Perky Pug Films

St.Giles House je opravdu hodně skvělý místo na svatbu.

Další skupinky se fotily po obřadu na recepci před hostinou, opět s rodinou i kamarády. Oficiální rodinné fotky byly na klidném místě a pěkně zorganizované. Ostatní hosty fotografka fotila ve skupinkách jen tak v davu. Tam kde zrovna stáli, někdy s novomanželi, někdy bez nich. To tak dělám poslední dobou taky, když se někde čeká a stojí, stačí poprosit fotografa o fotku a máte to lepší než selfíčko z mobilu. Recepce s rautíkem tady trvala asi hodinu a během ní si fotografka pofotila tak nějak všechny. Ale nebyla to nuda jako když se udělá dlouhý seznam a všichni hodinu čekají ve frontě než na ně přijde řada, bylo to víc o náhodě a víc na pohodu.

Novomanželské portréty se vyfotily ještě před hostinou, ale nezabralo to moc času, jen jsme si udělali malé kolečko okolo zámku, dohromady asi 15 minut. Hosté se mezi tím v klidu usadili ke stolům aby mezi ně pak nevěsta a ženich mohli s potleskem přijít (to znáte z amerických filmů). Navrhoval jsem něco podobného na pár českých svatbách, ale prostě rozbíjení talíře a přípitek se servírkou ve dveřích tomu docela brání.

Další novomanželské portréty se fotily před západem slunce, opět asi na 15-30 minut. V podstatě stejné fotky jako před hostinou, ale dělám to takhle někdy taky. Ty před hostinou jsou spíš na jistotu, večer je na to zase větší klid a 1000x lepší světlo.

Jo bylo to prostě krásný! A z toho harmonogramu se určitě dá do budoucna inspirovat.

Photography @imogenxiana​​​​​​​​
Florist
@marthaandthemeadow​​​​​​​​
Caterer
@victoriablashfordsnell​​​​​​​​
Videographer
@PerkyPugFilms​​​​​​​​
String Quartet
#CascadaStrings​​​​​​​​
Hair & Make Up
@amazing_facedorset​​​​​​​​
Cake – Sugar and Salt