Levná místa na svatbu? A další tipy jak ušetřit!

Levná místa na svatbu? A další tipy jak ušetřit!

Nájem, jídlo, pití a ubytování, to jsou největší položky na svatbě, takže pokud hledáte levnější řešení pro vaši svatbu, tady můžete začít. A pokračuje to přes rozhodnutí jak velkou svatbu vlastně udělat.

Žádná svatební stodola ani hotel

Nejlevnější místa na svatbu jsou ta, která nejsou svatební. Takhle jednoduchý to je. Takže všechny vesnický kulturáky, myslivecký hájovny, skautský základny, dětský tábory, obyčejnější penziony a restaurace. Obecně místa v majetku obcí. Nebo zkuste svatbu u vás doma. 


Třeba zrovna doma na zahradě může být svatba úplně dokonalá. Stejně tak u kamarádů na chatě. Jen se jich zeptejte. Samozřejmě nemluvím o svatbě kde bude 120 lidí. Čím míň hostů, tím víc možností. Asi tak 35 lidí se vejde skoro kamkoliv, 60 na nějakou trochu větší zahradu taky. S omezeným rozpočtem bych asi raději měl malou pěknou svatbu, než obrovskou a osekanou. To je dobrý si rozmyslet dopředu. My jsme měli obřad doma na zahradě a párty na místním fotbalovém hřišti pod párty stanem, ne kvůli rozpočtu, ale kvůli covidu a změnám termínu na poslední chvíli, ale neměnil bych. Lepší to být nemohlo. A měli jsme ji v pátek což zase pomohlo s plánováním na poslední chvíli.

Čím větší punk, tím nižší náklady a zároveň víc srandy. Zažil jsem svatbu kam každý host donesl něco na gril nebo domácí štrůdl do soutěže o nejlepší štrůdl. Geniální! Mrkněte na album.

Naše svatební video od Perky Pug Films. Obřad doma u rodičů. Párty na hřišti za městem.

Soboty jsou drahý a obsazený

Když chcete ušetřit, zkuste svatbu jindy než v sobotu. Radši ani v pátek. Udělejte ji třeba v pondělí, nebo ve čtvrtek. Kdo vás má rád, ten zvládne přijet a vy zřejmě zjistíte, že pronájem místa na svatbu, nebo i ubytování hostů bude někde klidně o půlku levnější než v sobotu. Nejde ale jen o peníze, ale také o výběr, protože soboty bývají často obsazené u mnoha dodavatelů běžně rok dopředu. I svatba mimo sezónu, v zimě od listopadu do března by měla vyjít o něco levněji.

Stejně tak pokud si dražší svatbu můžete dovolit, ale přijde vám škoda utratit 300tis za jedno odpoledne, dají se vymyslet i různé svatební alternativy. Třeba můžete spojit svatbu a dovolenou, pozvat míň hostů, ale na delší dobu a společně si užít skvělý týden někde u vody. Možností je fakt hodně, jen to chce opustit ten úplně klasický koncept obřad-hostina-párty.


Jídlo ať se nevyhazuje

Jídlo je spolu s nájmem prostoru a ubytováním hostů nejdražší položkou svatby. A víte co? Na českých svatbách se jí strašně moc.

Byl jsem na luxusní svatbě v Anglii, která byla tak luxusní, že jen za tatínkovu diamantovou brož byste měli celou svatbu v ČR. Ale jídla tam byla jen asi čtvrtina. Obřad byl odpoledne, takže hosté přijížděli naobědvaní (nebo po anglické snídani asi) a nebylo po ruce žádné pohoštění, ani sladké, ani slané, ani alkohol, nic, jen voda. Před obřadem prostě nic. Pak po obřadu byla celkem příjemná recepce, kde už se nosily ty krevetky a chleby s paštikou, ale žádné šílené množství a výběr, prostě tak akorát. Následovala luxusní hostina s předkrmem, hlavním jídlem a dezertem. Po dezertu byl servírován svatební dort a večer sýrový stůl. A to bylo, dámy a pánové, všechno. Žádný druhý, třetí a čtvrtý raut a půlnoční gulášek. Nic. Prostě recepce, hostina, dort a sýry. A hosté vypadali na tanečním parketu moc spokojeně.

V česku je toho jídla na svatbách fakt hodně, a hodně se toho pak v neděli vyhazuje. Pokud řešíte rozpočet, tohle je nejjednodušší položka, kterou vyškrtat. Hlavně sladkého se na našich svatbách dělá fakt nesmysl a pak lidi už ani nemají chuť na ten skvělej svatební dort když se nacpali koláčky, macronkami, cukrovím, panakotou...

Co dál?

Ubytování. Byl jsem na svatbách kde půlka hostů spala ve stanech. Rodiče a babičky na hotelu, mladí ve stanech za hotelem. Nedávno jsme byli na svatbě na dětském táboře v lesích a 120 lidí tam spalo v chatkách. A bylo to v pohodě. Jestli hostům platit nebo neplatit ubytování je věčná debata a každý si to musí zvážit sám, setkávám se na svatbách s obojím a očividně jsou lidi připravený se vám přizpůsobit.

Tak třeba šaty, kdybych chtěl ušetřit, asi bych si radši koupit za 4000Kč pěkný šaty z konfekce. Bílý, nesvatební, než si je za 20000Kč půjčovat. Jo nebude to styl princezna, ale pořád to může být mega krásný. Ve finále i velká bílá pánská košile se dá upravit na svatební šaty, stačí chtít.


Fotky? To ne, na těch bych nešetřil, ale já jsem fotograf, tak mi nemusíte věřit, že jo. Každopádně, pokud bude svatební fotograf nejlevnější položka, může to dopadnout i hodně špatně a už s tím pak nikdy nic nenaděláte. A bude vás to za pár let možná docela hodně mrzet, protože právě na fotkách si pak celou svatbu můžete připomínat.

Video? S napjatým rozpočtem bych ho škrtl a zaměřil se na fotografa. Radši nadprůměrné fotky než současně špatné video a špatné fotky. Skvělé video je zkrátka luxus, protože to v ČR pořád umí jen tak 5, možná 10 lidí.

Květiny. Květinová výzdoba může naskočit do opravdu slušných částek, takže tohle chce promyslet a třeba se na to i rok předem připravit… něco si u babičky na zahradě vypěstovat, sehnat břečťan od souseda, který ho stejně chtěl zlikvidovat atd. atd. Tady jednoznačně platí, že co si uděláte sami, bude o hodně levnější než z květinářství, ale počítejte s tím, že té práce může být fakt hodně.

Hudba. Ta dělá na svatbě strašně moc a je bez debaty, že skvělá kapela nebo špičkový DJ umí udělat nenahraditelnou atmosféru, ale pokud na ně těch asi 20 tisíc nemáte, dá se udělat pěkná svatební tancovačka i s půjčeným reprákem a připraveným Spotify. Nakonec je to stejně hlavně o lidech. Nebo radši posedíme u ohně s kytarou?


Hlavně to chce vše v klidu promyslet, nedělat svatbu podle Pinterestu, ale podle sebe. S někým se poradit, postupně si nápady psát pod sebe na papír a pak je klidně zase proškrtávat. Hlavně si udělejte svatbu podle sebe, ne podle lidí co vám do ní budou kafrat.

Tady je článek o tom jak udělat malou svatbu o dvou lidech.

Tady pro inspiraci album z maličké svatby, kde nás bylo jen sedm.

A ještě jedno album z mikrosvatby jen se svědky ve vinicích.