Jakou vybrat hudbu na svatbu když máte rádi ticho?

Jakou vybrat hudbu na svatbu když máte rádi ticho?
 

Včera na předsvatební schůzce jsme kromě klasické otázky ”DJ nebo kapela?” řešili něco ještě zajímavějšího…

Koho vybrat když máte rádi ticho?

Potkal jsem na svatbách už nejrůznější kapely, hudebníky a DJs. Fotil jsem i na svatbách kde se hrálo jen na kytary u ohně, zažil jsem pianistu u svatební večeře, kde se vůbec netančilo a hodněkrát jsem byl na svatbách kde se o hudbu postaralo Spotify a připravený playlist. Každá varianta může být pro vás ta správná, ale zároveň taky naprostý omyl.

Musí se tancovat?

Na svatbách se často tančí. Ale povinnost ani nutnost to není. Svatba se dá udělat i úplně jinak než jako hostina a diskotéka. Záleží tedy i na místě a velikosti svatby. U menších svateb se snadněji uchýlíte k originální alternativě. U větších svateb vám naopak klasický program s hostinou a párty pomůže s organizací. Na malé svatbě o 15 lidech si možná budete chtít jen povídat u jednoho stolu. Na svatbě kde se potká přes 100 lidí, je normální, že si půlka povídá a půlka tancuje.

Když máte rádi ticho

Tak i na svatbě může být klídek, na menší klidné svatby bych zvažoval něco alternativního (kytara, piáno, blues, jazzový cimbál), harfu, nebo jakoukoliv kapelu se kterou se domluvíte na pěkném podkresu s příležitostným tancováním. Případně něco moderního elektronického v house stylu.

Když máte rádi ticho ale chystáte větší svatbu

To je přesně případ ze schůzky kterou jsem zmíňoval v úvodu. Začal bych tím, že potřebujete hodně prostorné a otevřené místo. V kulturáku nebude klidná svatba dávat smysl tolik, jako na louce u lesa. A doporučil bych vybrat si velmi kvalitního DJ. Je to totiž to nejuniverzálnější řešení.

Skvělý DJ bude respektovat vaše přání a představy, ale zároveň se bude umět přizpůsobit aktuální náladě na vaší svatbě. Může vám rozjet šílenou diskotéku a stejně tak zahrát jen klidný podkres, který nebude nikoho rušit. Tohle kapely neumí. Kapela má dělat koncert.

DJ na takovou svatbu ale musí být vážně skvělej. Nesmí to být nějaký trouba, který bude hrát víc pro sebe než pro vás, který bude nevkusně moderovat celý svatební den a bude vás nutit do tancování když se vám nebude vůbec chtít.

Nechcete DJ, ale něco tradičnějšího? Zvážil bych tedy kapelu která hraje swing/jazz/blues. Nebo písničkáře s akustickou kytarou, který fakt bude hrát akorát u táboráku (zeptejte se mezi přáteli). Zajímavý byl i pianista, který nám hrál u svatební večeře na jedné večerní svatbě. Nebo si postavte playlist na Spotify a vyřešte si akorát vhodnou aparaturu. Na jedné svatbě nám takto celé odpoledne hrál soundtrack ze hry Fallout, ke grilu a popíjení lahváčů se to dokonale hodilo a byla to parádní svatba.

Na větší svatby kde nechcete žádnou divočinu bych vybíral z nejlepších svatebních DJs.

Když nemáte rádi ticho

A když naopak chcete divočinu, poctivá rocková kapela je jasná volba! Těm obecně fandím úplně nejvíc, ale musíte skutečně chtít na svatbě koncert.

Mám být konkrétní?

DJ Shafff - legenda, doporučuji poslechnout si ho v rozhovoru na Khiria podcastu

DJ Cliché - hrál na naší svatbě od obřadu do noci, skvělej člověk s výbornými nápady!

Swingalia - Moderní swingová kapela

Cimbal Hell Band - Tihle moc potichu nebudou, rockovej cimbál. Top!

Party Leaders - Nejlepší svatební kapela, kterou znám. Čekejte skutečnej koncert.

Disscoverband - Taky skvělá kapela, těším se na další společnou svatbu!

Golden Delicious - Rozhodně stojí za pozornost, jejich frontman umí udělat párty.