Svatba bez židlí, svatba bez nudy
 

Všichni se občas trochu děsíme toho, že naše svatba bude nudná. Hlavně aby se lidi dobře bavili, byl promyšlený program, dobrá hudba, super jídlo, dost pití, všichni si se všemi povídali…

A víte co, ono to vůbec není těžký udělat veselou a zábavnou svatbu. Mám tady jeden úplně jednoduchý tip, od kterého se pak dál odpíchne zbytek svatby. Způsobů jak udělat skvělou svatbu je nespočet, tak toto je jen jeden z nich…

Objednejte si na svatbu méně židlí a stolů než máte hostů.

Proč? Není to tak vždy, ale někdy se na svatbě stane, že po krásném obřadu a několika společných fotkách se všichni usadí u stolů, začnou čekat na jídlo a zmlknou. Velký sál, trochu ozvěna, ticho. Lidi se bojí promluvit a slyšíte jen cinkat příbory. Škoda. A i když jste venku pod stanem, tak při čekání na jídlo si nikdo netroufne zvednout se od stolu a jít na bar, nebo si popovídat s někým na druhé straně, všichni se stydí, nebaví se a zábava celkem vázne.

Pokud je to 20 minut, ničemu to nevadí, ale jakmile se hostina protáhne na hodinu a půl, už je to dost poznat i na následující náladě, lidem pak může trvat další dvě hodiny než se nějak rozhýbou a začnou si svatbu skutečně užívat. A to je hrozná škoda.

Když na svatbě nebudou židle, nikdo nebude mlčky sedět.

Samozřejmě, bez židlí nemůžete udělat servírovaný oběd, takže hostinu vyřešíte formou rautu. Každý si nabere tolik, kolik chce a ve chvíli kdy má sám hlad. Pro hosty je to často mnohem příjemnější a pohodovější než pevně daný oběd. Hodí se to jak na praštěné svatby na fotbalovém hřišti, tak i na elegantní svatby na stylových místech.

A kam si teda lidi sednou, když budou chybět židle? No nikam, proč by mladí měli někde sedět, ať jsou na baru, nebo se válí na trávě na koberci, nebo tančí. Sezení je nuda. Pro starší určitě nějaké posezení nachystejte, pro nejbližší rodinu klidně i se jmenovkami, aby jim místo nikdo neobsadil. Ostatní se zabaví jinak.

Taková svatba bez židlí by se vám nelíbila? V pořádku, udělejte si ji podle sebe a ne podle nějakýho chytráka na internetu. Vždy si ji udělejte podle sebe!

Ze života

Měli jsme svatbu na hřišti pod párty stanem, kde uvnitř byly jednotlivý stoly po cca 7 lidech. Špatně jsme to spočítali a zjistili den před svatbou, že se nám ke stolům všichni nevlezou. Na obrázku ty stoly vypadaly větší a na rozměry jsem se moc nekoukal. Stejně tak židlí bylo málo. Rovnou jsem navrhl, že na mém místě, jako u ženicha, vůbec žádná židle být nemusí. Vždyť já na naší svatbě sedět u stolu nebudu. Ani minutu.

K posezení jsme měli ve stanu i venku připravené nějaké palety s polštářky, ale hlavně u rautu byly vysoké konferenční stolky, takže pak u každého toho malého vysokého stolku mohli postávat třeba 4 lidi, ochutnávat raut, popíjet, povídat si… Pomohlo taky to, že na jídlo se po příchodu vůbec nečekalo. Po obřadu jsme přišli ke stanu a tam už byl rozpálený gril a připravený raut. Žádné půlhodinové čekání než se něco ohřeje a naservíruje. A raut pak průběžně pokračoval až do noci. Neřešili jsme nějaké časy prvního rautu, druhého rautu, večerního rautu. Catering prostě griloval nonstop, po troškách podle zájmu.

Festivalové svatby

Třeba svatba svatební blogerky Lucky (www.budemesebrat.cz) byla připravená jako letní festival, lidi se volně rozptýlili po areálu, někdo si hrál s dětmi na trávě, někdo popíjel pod velkým ořechem, někdo si vychutnával raut na lavičce, někdo seděl na kávě v koutku se zákusky. Nebyl tam žádný jeden bod kde by se jedlo. Někdo si dal jídlo hned, někdo si počkal na odpoledne na langoše. A večer se všichni přesnuli k táboráku. Jedna z nejlepších svateb.

Grunclfest

Letní slunovratová svatba

Stejně tak o rok dřív na svatbě Niki a Milana, kterou organizovala svatební agentura Wedding Factory na odlehlé chatě s velkou pergolou. Pod pergolou byly nádherně nazdobené stoly, asi tak pro 50 lidí. Ale na svatbě nás bylo přes 80. Plán byl takový, že budou všichni posedávat na kobercích na trávě a popíjet u baru, ale při obřadu přišla bouřka a tak jsme museli všichni pod střechu. Někdo si sedl, někdo postával s pivkem pod okapem, někdo pod deštníkem. A pak vyšlo sluníčko, objevily se dvě duhy a pokračovala skvěle rozjetá zábava. Nikdo nebyl znuděnej ze sezení a čekání až přestane pršet. Židle na svatbě nepotřebujete. Víc o této svatbě se dočtete na webu Wedding Factory.

Elegantní svatba Zuzky a Toma v centru Prahy šla taky udělat s netradičním sezením. Tady sice bylo židlí hodně, ale nebyly vůbec na jednom místě. Půlka byla venku pod stanem, půlka uvnitř a pak spousta dalšího posezení venku i uvnitř, sedačky, postele, křesílka. Hostina byla formou rautu, takže si stačilo buď nabrat nějaké dobroty, nebo si počkat na odpoledne na gril, jak kdo chtěl. Mrkněte na fotky, bylo to bezvadný.


Jsem blázen, že. Svatba bez židlí je přeci úplná blbost. Možná jo, možná ne. Je to na vás, zkuste se při plánování svatby zastavit a mrknout na všechny organizační věci trochu outofbox, nic neuspěchejte, berte to s nadhledem a přípravy si užívejte! Pak budete mít parádní svatbu jakou si přejete.


Kdybyste potřebovali poradit, můžeme se potkat i když vám nebudu fotit svatbu, v klidu všechny vaše nápady probereme ať máte pohled i od někoho nezaujatého. Nebo vám můžu svatbu nafotit a pak vám samozřejmě rád ze vším poradím taky.

Pomoct a poradit nevěstám umí i Wedding Factory, sice mají letošek plně obsazený, ale nabízí i plánovací konzultace.

Lucka z Budemesebrat taky nabízí online konzultace, případně celý její blog a Instagram doporučuji sledovat. Pojďme si ty svatby udělat hezky moderní!