Proč jsem začal tisknout fotky na vlastní tiskárně?

Proč jsem začal tisknout fotky na vlastní tiskárně?

Teď někdy to bude rok, kdy jsem si pořídil dvě věci, vlastní prostornou kancelář a do ní A2 tiskárnu Epson SC-P900.

Proč vlastní tiskárnu místo online dodavatelů?

  • Protože jsem blázen.

  • Protože jsem hračička.

  • Protože teď mám pod kontrolou fotku v celém procesu od začátku do konce.

  • Protože mi neseděla kvalita většiny dodavatelů.

  • Protože jsem chtěl širší výběr papírů, především pak absolutně matné papíry.

  • Protože můžu tisknout fotky po jedné, jen tak pro radost a neřešit nějaké objednávky a zásilkovny.

  • Protože si můžu u důležitých fotek velmi snadno dělat zkušební nátisky s drobnými úpravami expozice, stínů, kontrastu…

  • Protože by se na tom možná dalo i vydělat.

A dá se na tom vydělat? Vyplatí se to?

To je asi nejčastější otázka, když někomu řeknu, že tisknu svatební fotky doma. A je to asi úplně špatná otázka. Vydělat na tom určitě jde když budete mít správný objem zakázek a správnou marži. Ale pokud vám jde jen o peníze, tak nějaký partnerský program u online dodavatelů bude rozhodně jednodušší cesta. U vlastní tiskárny, (u pomalé inkoustové tiskárny) narazíte na to, že při malém objemu zakázek bude trvat fakt dlouho než ji zaplatíte. Naopak hodně velkého objemu (řekněme tisíce malých fotek) vám to sebere nepřiměřené množství času. Takže jen o penězích to fakt není, ty ostatní benefity jsou mnohem významnější.

Pojďme rovnou na nevýhody, těch je totiž hned několik. 

  • Inkoustový tisk je pomalý. Jedna stránka A4 se tiskne asi 2 minuty, plus prodlevy mezi jednotlivými fotkami.

  • Inkoust je po tisku vlhký a musí zaschnout. Ne že by se fotka rozmazala když s ní pohnete, to vůbec, ale bude náchylná na dotek a papír je mírně zvlněný a vlhký. Takže není dobrý nápad sypat fotky rovnou někde do krabičky. Fotky nechávám položené vedle sebe několik hodin, aby si odpočinuly. Potřebujete tedy dost prostoru. Tohle platí hlavně pro matné papíry. Barytový nebo jiný polomatný a lesklý papír je odolnější.

  • Tisknu přes Lightroom, takže ten je během tisku zablokovaný pro tiskárnu a nemůžu pracovat na jiné zakázce současně. Řešením jsou dva počítače. Nebo tisknout přes jiný program, ale Lightroom mi nyní přijde nejlepší u tisku fotek v sérii.

  • Inkoust má nepravidelnou spotřebu podle toho jaké barvy tisknete, nejvíc mizí černé a šedé barvy, nejdéle vydrží ty barevné, ale špatně se plánuje dokupování barev do zásoby.

  • Inkoust je dost drahý a spotřebujete ho docela hodně. Průměr za poslední rok mám přes 20 Kč za inkoust na jednu A4, ale berte to s hodně velkou rezervou.

  • Musíte tisknout pravidelně, ideálně alespoň jednou za 3 týdny, jinak začnou trysky zasychat a je nutné tiskárnu čistit. K tomu má vlastní zabudované automatické procesy, ale je to další spotřeba inkoustu a času. Nedává smysl koupit si ji a potom půl roku nic tisknout. Tím ji můžete i poškodit.

Kolik to teda všechno stojí?

Tiskárna samotná asi 30tis a pokud o ní uvažujete a chtěli byste ušetřit 10tis tím, že byste si koupili jen A3 verzi (SC-P700), tak na to rovnou zapomeňte, u A3 varianty jsou jen poloviční kazety na inkoust, ale stojí podobně jako 50ml kazety v A2 tiskárně, takže pak velmi brzy zaplatíte za inkoust víc než za tiskárnu. Možná by dávala A3 tiskárna od Canonu, ale spočítaný to nemám (od Canonu se koukejte na modely PRO-1000 a PRO-300).

Kompletní sada kazet stojí asi 9000 Kč a budete ji potřebovat brzy po koupení tiskárny, protože ta při prvním zapnutí spotřebuje asi ⅔ startovacích náplní. 

Určitě budete potřebovat i kvalitní velkou řezačku (3000 Kč) a nějaké kancelářské vybavení.

A potom samozřejmě kvalitní papír. Protože asi nedává smysl utratit 20 Kč za inkoust na papír za 1 Kč. Dokud nezačnete používat kvalitní papír, tak vůbec nemá smysl se do vlastního tisku pouštět. Právě papíry jsou to nejkrásnější s čím si můžete pohrát. Kvalitní A4 vyjde na 20-70Kč. A2 na čtyřnásobek a bum najednou objednáváte balík papíru za 4500Kč a k tomu ještě jeden za 2500Kč a několik kousků po tisícovce.

Pokud budete chtít fotky efektivně online prodávat, potřebujete web, který takové funkce nabízí, používám Pic Time za asi 6000Kč ročně.

Takže ne, zas tak moc se to nevyplatí, nový foťák nebo objektiv se vám zaplatí mnohem rychleji než tiskárna, ale stejně bylo pořízení tiskárny nejlepší nápad loňského roku!

A co ty výhody?

  • Už jsem psal nahoře, že mi hodně vyhovuje možnost okamžitě si vytisknout třeba jen jednu fotku a neřešit nějaké objednávky a posílání.

  • Mám víc pod kontrolou výsledné barvy a tonalitu. Než vytisknete velkou fotku, tak není problém vytisknout si několik menších s různým editem. Hlavně posunutí černého bodu podle jednotlivých papírů, nebo drobná korekce vyvážení bílé a sytosti.

  • Fotky jsou ostřejší, než jaké jsem dostal u konkurence.

  • Zásadní je pro mě výběr jednotlivých papírů, kterých nyní používám asi 6 různých druhů pro různé účely.

  • Díky tomu, že si klienti objednávají tisk u mě a posílají mi svoje výběry, tak skvěle vidím, které fotky z alba pro ně mají hodnotu a chtějí je vytisknout. Což je velmi cenná zpětná vazba, kterou můžu promítnout do své další práce.

Takže… kupte si taky tiskárnu, je to sranda!

Pro začátek třeba i jen nějakou malou A4, nebo aspoň kapesní Instax tiskárnu, ale hlavně si to zkuste. Tak jako dřív měl doma fotograf temnou komoru, dneska by měl mít tiskárnu. I kdyby jen pro sebe a na experimenty.

Jak přesně si vybrat vám neporadím, nemám pročtený všechny recenze, já prostě chtěl A3 nebo A2 s vysokým rozlišením a vysokou kvalitou tisku. Proč spíš nekupovat A3 jsem už psal nahoře a pak zbývalo vybrat si mezi Epson a Canon, což je podle Youtube úplně jedno. Možná má Epson trochu větší odolnost proti zasychání inkoustu při nečinnosti (ale jedna paní povídala…), někde se psalo že má o trochu nižší spotřebu inkoustu (taky bez přesných dat), ale hlavně je hezčí. Jo takhle jednoduchý to je. Otevřít eshop, seřadit podle ceny od nejdražší a pak si vybrat podle vzhledu.

U těch menších a levnějších tiskáren je nabídka celkem široká, ale jestli jsem dobře hledal, tak nejde koupit levná A4 s pigmentovým inkoustem (Epson inkoust UltraChrome) a navíc k těmto tiskárnám nebude snadné sehnat přesné ICC profily od dodavatelů papíru. U profi tiskáren to není problém, ale u nějaké hodně levné by už ty profily dostupné nemusely být a možná byste pak mohli tisknout jen na Epson/Canon papír, nebo museli dělat korekce barev a kontrastu ručně metodou pokus-omyl, což se vůbec nemusí podařit. Takže za mě, kupte si buď něco levného pro sebe pro radost, nebo Epson SC-P900 případně Canon PRO-1000. (Ale třeba se pletu a když sednete na Youtube recenzím A4 tiskáren, tak něco najdete).

 

Další krok pak je precizní rámování a paspartování, žádná ikea, ale o tom až zase někdy příště!