Jak na svatební harmonogram?

Jak na svatební harmonogram?
 

Čím začít?

Zaprvé fakt zůstaňte vklidu, tohle zvládnete! Svatba bude až za několik měsíců a teď nemusíte řešit úplné detaily. Naplánujte jen to nejdůležitější a zbytek se vyjasní už sám. 

V podstatě jediná část svatebního dne, která musí mít pevně daný čas, je svatební obřad. Takže tady začněte.

Jakmile máte vybrané místo na svatbu a jste rozhodnutí jestli vás bude oddávat místní matrika, nebo kněz v kostele, nebo kněz venku v přírodě, nebo uděláte jen symbolický obřad s přáteli, tak zvolte vhodný čas obřadu.

Záleží i na ročním období a místě svatby, ale obecně doporučuji nemít svatební obřad příliš brzo. Cokoliv před 12hod je hodně brzo a riskujete dopoledne docela hodně stresu, protože svatební přípravy prostě nějaký čas zaberou. Obřady ve 12hod jsou česká tradice, ale doporučil bych udělat svatbu ještě později. Třeba ve 14hod, ale už jsem fotil i mnohem pozdější svatby.

Taky je rozdíl u zimní a letní svatby, v létě se chcete vyhnout největším vedrům a do tmy máte spoustu času, v zimě naopak budete chtít dřívější obřad ať si užijete aspoň trochu denní světlo.

Večerní obřady při západu slunce nebo úplně potmě jsou taky kouzelný, jen to chce už hodně velký nadhled a asi i dost vysvětlování rodičům. 

Makeup-vlasy-šaty

Pokud se rozhodnete k pozdějšímu obřadu, taky se musíte zamyslet nad tím, jak ztrávíte ten čas před samotným obřadem. Sami na hotelu s vizážistkou, nebo na pohodu se svými přáteli? Rozhodně doporučuji užívat si svatební den už od rána. Někdy je vážně škoda když jste velkou část dne někde zavření. Makeup je asi důležitý, ale myslím si, že kamarádi a rodina jsou důležitější. 

Hodně pomáhá když je celá svatba na jednom místě, kamarádi a rodina jsou tam už od rána, nebo přijeli den předem a prostě si ten skvělej den užíváte všichni společně už od rána. Na samotné přípravy si určitě nechte dobrou časovou rezervu, nechcete řešit účes když už na vás čekají u oltáře. Většinou účes a makeup nevěsty zabere tak dvě hodiny, ale proberte to podrobně s vaší vizážistkou.

Svatební obřad

Civilní obřady trvají pouze 5-10 minut, pak třeba 10 minut na gratulace a 10 až 30 minut na nějaké focení. Víc se to většinou neprotahuje. Církevní obřady pak zaberou 30-60 minut. Plus gratulace, fotky…

Focení po obřadu

Osobně doporučuji focení po obřadu moc nepřehánět. Vždy fotíme jen to nejdůležitější, pár novomanželských portrétů, třeba 5-15 minut a pak ty nejdůležitější skupinky. Rodiče, svědci, užší a širší rodina.

Na fotky s přáteli je většinou dost času odpoledne až jsou všichni po jídle, napití a neberou to moc vážně. Organizovat hned po obřadu (před jídlem) nějaké hodinové focení nebývá moc dobrý nápad. Dělá se to tak, ale dobrý nápad to není.

Když se dostanete z obřadu na hostinu, tak ta většinou zabere hodinu až dvě (podle množství lidí, šikovnosti servisu, složitosti menu). Máte samozřejmě možnost se na hostinu vykašlat a nechat běžet jenom raut u kterého si každý něco vybere od obřadu až do večera. Toto je jedno z hlavních rozhodnutí při plánování svatby, které hodně ovlivní celkovou atmosféru.

Odpoledne a večer

Pak asi budete chtít řešit kdy se jít fotit, kdy bude první tanec, kdy se bude krájet dort. A víte co? Na nejlepších svatbách se tohle vůbec neřešilo. Tančíte když se vám chce, dort krájíte když máte chuť a fotit se jdeme když je zrovna ta správná chvilka. Nedá se to většinou předem nijak přesně odhadnout a je to tak v pořádku. Čím volnější harmonogram, tím míň stresu. 

Dobře, kapela musí někdy přijet, takže ten první tanec nějak odhadnete, může to být dřív odpoledne, může to být až večer, obojí funguje dobře. Dort se většinou krájí hned po obědě, aby to bylo jako dezert k obědu, ale taky se může krájet až později večer, protože po obědě bývají lidi dost nacpaní. Nebo se samozřejmě nemusí krájet vůbec nikdy. Všechny tyhle věci jsou jenom na vás. Není tady správný a špatný řešení, jen to chce trochu odhadnout.

Třeba naše svatba…

Dopoledne jsme ještě s kamarády a rodinou zdobili svatební místo tak, abychom oba mohli v 11-12hod zmizet na přípravy. Ve 14hod přijeli poslední hosté, dostali kafíčko, koláčky a chleva s paštikou. Ve 14:30 začal svatební obřad. A pak už jsme čas neřešili. Cca do 15:30 jsme zůstali v místě obřadu (ten byl doma na zahradě) a probíhaly přípitky, gratulace, nějaké skupinové fotky. Pak jsme se přesunuli asi 500m pod party stan kde už fungoval gril, barista i barman. Zakrojili jsme dort a pozvali hosty ke grilu a na dort. Pak byl úplně volný program a asi v 18hod jsme si zatančili první tanec, dopředu jsme ale tento čas moc neřešili. Někdy okolo osmé jsme vyrazili na půl hodiny pryč na novomenželské fotky. A pak se tančilo a popíjelo až do půlnoci. 

Večerní svatba…

Obřad byl až ve 20hod, bez matriky, jen s kamarády, kteří to všechno pro novomanžele připravili.

Oficiální obřad s paní starostkou proběhl dopoledne ve 12hod, bez hostů, jen se svědky. Pak jsme si dali neformální oběd a čekali až přijedou všichni kamarádi a rodina, okolo 16hod byli všichni na místě a mohli jsme jít na hostinu. Potom jsme celé odpoledne trávili se skleničkou v ruce na trávníku, udělali nějaké skupinové fotky, všichni si hezky popovídali. V 19hod ženich a nevěsta odešli na procházku (s fotografem) a ve 20hod přišli na místo obřadu kde už všichni čekali. Proběhl krásný a romantický obřad a opět všichni společně jsme se procházkou vrátili zpět na penzion kde jsme mohli skočit rovnou do noční párty.

Další konkrétní příklady? Postupně doplním!

V jiném článku na blogu mám pár vzpomínek na moc zajímavou svatbu v Anglii, tak pokud vás zajímá z našeho pohledu netradiční harmonogram, určitě se koukněte.

Teď ještě několik obecných tipů a poznámek:

  • Vaši hosté musí předem vědět v kolik je obřad, v kolik a kam mají přijet, kde zaparkovat, jestli se ještě před obřadem mají ubytovat. Víc informací většinou nepotřebují, v pozvánce fakt nemusí být čas krájení dortu. Příjezd a obřad!

  • Každý přejezd autem je komplikace a nepříjemnost. Ideální je svatba na jednom místě, nebo obřad a hostina tak blízko, abyste mohli jít pěšky.

  • Svatba hrozně rychle uteče, takže roztáhnout ji na celý víkend je určitě super nápad.

  • Novomanželské portréty by neměly trvat dvě hodiny! Hodina by měla bát maximum, většinou musí stačit i 30 minut. Naopak kratší pětiminutovky taky nejsou dobrý nápad. Berte to i jako čas, kdy jste spolu v podstatě sami a užijte si to jako vaši vlastní chvilku, bez hostů, bez gratulací, bez ničeho, jen sami dva (a fotograf).

  • Vůbec nefandím svatebním hrám a příliš organizovanému programu. Když už se něco takového chystá, mělo by to být nezávazné, bez přesných časů a zařadit to do programu, až budete mít pocit že je ten správný čas.

  • Obecně u odpoledního a večerního programu dělejte vše podle chuti a ne podle hodinek. Nechte třeba jen moderátora/DJ vždy 30 minut předem ohlásit, že se se něco bude dít, aby vám hosté někam neodešli.

  • Svatbu nemusíte mít naplánovanou po minutách. Pokud vám v programu odpoledne leží dvouhodinnové prázdné místo, tak je to naprosto v pořádku. To je přesně ten čas, kdy si můžou všichni pěkně popovídat a zabavit se tak nějak sami. Stačí vytvořit příjemnou atmosféru.