Jak fotit zimní svatbu

Jak fotit zimní svatbu
 

Zimní svatby jsou romantika a výzva současně. Pojďme se na ně společně připravit, protože ve vánici v Krkonoších už toho moc nevymyslíte!

Baterie

Baterií nebudete nikdy mít dost, v mrazu počítejte i s dvojnásobnou spotřebou všech baterií. Ve foťáku, v blesku,  mobilu. Takže rovnou si kupte pár kusů navíc, investujte do kvalitních powerbank a nezapomeňte si vzít i nabíječky, bez kterých se třeba v létě běžně obejdete, ale v zimě je podcenit fakt nesmíte. 

Baterie a akumulátory, které zrovna nepoužíváte mějte uložené někde v teple, ať už uvnitř místnosti, nebo ve vnitřní kapse bundy. Stejně tak technika, kterou zrovna nepoužíváte (třeba blesky na večer) nenechávejte mrznou celý den venku v autě, ale mějte vše připravené uvnitř v teple.

Foťák, objektiv a počasí

V zimě budete nejvíc bojovat s vlhkostí, kondenzací a deštěm/sněhem. Moderní profesionální foťáky toho snesou opravdu hodně, ale kondenzovaná vlhkost v kombinaci s mrazem může být i pro ně trochu moc. Do těch úplně nejhorších podmínek mám připravený jeden starší objektiv, který by mě příliš nemrzel, kdyby to nepřežil (konkrétně skvělý lehoučký Nikon F 28/1,8).

Suchý sníh většinou vůbec ničemu nevadí a i když se vám z foťáku stane sněhová koule, tak se to akorát blbě ovládá, není vidět přes hledáček a možná ani přes objektiv, ale velké poškození nehrozí. Na čištění mám v kapse připravený foukací balónek a několik čistých hadříků. 

Největší problém je kondenzace při přechodu ze suché venkovní zimy do vlhké teplé místnosti. Podle toho jak velký je rozdíl teplot, se vám buď jen trochu zamlží objektiv a pořád můžete fotit, nebo když to bude větší rozdíl teplot a vyšší vnitřní vlhkost, tak můžete skončit s kompletně mokrým foťákem jak kdybyste ho hodili do potoka. Dopředu se to skoro nedá odhadnout a i když pořád platí, že profi foťáky tohle přežijí, tak je dobré se tomu snažit vyhnout a kondenzaci omezit. 

Nikdy hned po příchodu do tepla nesundávejte objektiv, ale nechte to nasazený dokud se foťák neohřeje! Kondenzovaná vlhkost uvnitř foťáku okolo zrcátka by byla mnohem nebezpečnější než na povrchu.

Pokud přejdete ze zimy do tepla jen jednou, tak je řešením nechat foťák v tašce někde u topení pomalu prohřát, důležité je abyste ho dali do tašky už venku. Zatím budete fotit s druhým foťákem, který venku nebyl. Do tašky si můžete pořídit i nějaký pohlcovač vlhkosti (silicagel).

Pokud potřebujete přecházet pořád tam a zpátky, tak se hodí mít jeden foťák na ven a jeden na vnitřek, jeden nechám někde v tašce v koutě u kapely, druhý nechávám třeba v autě. 

Ano chce to minimálně dva foťáky, s jedním bych na zimní svatbu rozhodně nejel. Radši spíš tři kousky, i kdyby ten třetí bylo něco menšího jako Fuji X100.

Pokud potřebuji přejít ze zimy do tepla a hned fotit i přes zamlžení, tak se snažím během prvních několika minut neustále foťák sušit a do něčeho zabalit,  třeba i do toaleťáku. Rychle většinu vlhkosti dostat pryč a zároveň ho co nejrychleji prohřát.

Oblečení

Stejně jako zálohujeme baterie a objektivy, tak mějte i záložní oblečení. Víc rukavic, mnohem víc ponožek, náhradní boty i kalhoty. Teplý kabát i bundu. Oblečení vás při focení nesmí nijak limitovat. Elegance je hezká věc, ale v dešti a na sněhu prostě fotím v goretexových pohorkách.

Tohle rovnou poraďte i vašim klientům, ať si nehrají na hrdiny a hrdinky a vezmou si s sebou do zimní přírody oblečení, které dává smysl a ne sandálky a letní polobotky. 

Zásadní jsou i kvalitní rukavice. Dlouho jsem je hledal než jsem byl spokojenej, přitom to nebylo nijak těžký. Klíčem bylo vykašlat se na všechno co se jmenuje fotorukavice, vůbec se nedívat po pletených, látkových a semišových, protože budou klouzat.

Vyhrála ta nejlepší klasika, elegantní kožený rukavice z jemný jehněčí kůže s tenkou kvalitní vlněnou podšívkou. Konkrétně od značky Blažek (https://www.blazek.cz/rukavice/ ale online bych to nekupoval, musíte na prodejnu). Musí být z tenké měkké kůže, ve které vám nebude foťák klouzat a zvládnete ovládat všechny tlačítka. Taky musí velikostně perfektně sedět, což většinou žádné levnější nesplňují. Zkuste tedy obejít ty lepší obchody a určitě něco najdete.

Sníh, expozice a postproces

Sníh je bílý. Foťák to většinou neví. Foťák se tedy bude snažit nastavit neutrální expozici a vyfotit sníh šedý. Výsledkem bude podexponovaná fotka. Řešením je korekce expozice cca +1 až +2 a pokud máte stabilní podmínky které se mění jen minimálně, tak fotit na manuál a neustále si hlídat histogram a přepaly.

Fotit podexponované fotky nemusí být velká chyba a u digitálních foťáků se rozhodně líp pracuje s podexponovanou než s přeexponovanou fotkou, ale je zbytečné vše dohánět v postprocesu, když můžete rovnou fotit správně.

Při úpravách si dejte pozor hlavně na vyvážení bílé a barvu sněhu. Sníh je bílý a většinou nebude vypadat dobře, když ho obarvíte nějakým filtrem do žluta, zelena, modra, hněda...

Pokud fotíte na sněhu při slunečném dni s modrou oblohou, všimnete si že všechny stíny jsou modré, není to vaše chyba, ale vlastnost světla kdy slunce nasvěcuje sníh bílým světlem a stíny jsou obarvené modrou oblohou. Vyvážení bílé tedy vždy nastavte podle nasvícené strany sněhu a je pak na vás kolik sytosti necháte ve stínech, jestli modrou úplně odbarvíte, nebo zanecháte přirozenější vzhled s modrými stíny.

Kreativní možnosti v zimním prostředí




Nízké světlo a dlouhý stín

V zimním prostředí můžete využít kontrasty mezi sněhem a stíny pro dramatické efekty. Oproti létu máme tu výhodu, že zajímavé stíny najdete i v poledne. Platí to i v interiéru kde mnohem častěji budete mít štěstí na dlouhé nízké stíny z oken.

Noční fotografie

Zimní noci jsou dlouhé, začínají brzo a mohou nabídnou opravdu velmi čistý pohled na noční oblohu. U svateb na horách kde vás nebude tolik trápit světelný smog se určitě hodí mít připravený stativ a zkoušet jak noční portréty, tak i zajímavé noční krajinky. 

Nebo vytáhněte svatebčany ven na půlnoční koulovačku a tu klidně nafoťte s bleskem.

Portréty v zimní krajině

Zima a sníh vždy vybízí k minimalismu. Zkuste si najít pro portréty dokonale čisté a prázdné místo, třeba jen lehce zvlněnou louku nebo jednotvárný okraj lesa a zbytek nechte na novomanželích. 

Temná atmosféra

Zima není jen o zářivém sněhu, mnohem častěji se setkáte se zataženým a trochu nepříjemným počasím. Buďte na to připraveni a nebojte se tmavších dramatických fotografií.

Držím palce, ať vám vaše palce v zimě na foťáky nepřimrznou a focení si naplno užijete!