Newborn focení

Newborn focení
 

Focení dětí se věnuji jen občas, takový doplněk ke svatbám :) Tak jednou za dva týdny, jednou za měsíc... To víte, když už někomu vyfotím svatbu, miminko na sebe nenechá dlouho čekat a tak se potom na rodinné focení potkáváme opakovaně.

Chtěl bych vám tady poradit pár tipů jak se na takové focení připravit a jak si vybrat fotografa. Zrovna se nám taky jeden mrňousek Malina narodil a tak si každý den uvědomuji co všechno by při focení šlo dělat jinak.

Kdy se fotí novorozenci?

Pokud se bavíme o newborn fotkách, ty se fotí často přibližně ve dvou týdnech věku miminka. Osobně nejsem velikým fanouškem takových focení, už jen proto, že v prvních týdnech po porodu máte omezit návštěvy a hlavně si s miminkem vytvářet vztah, hledat si nějaký systém, tvořit vlastní rituály a pokud je to vaše první miminko, budete mít dost jiné starosti než, abyste ještě řešili fotografa. První týden po porodu bude zřejmě docela náročný a ten druhý, ten klidně může být ještě náročnější.

Chápu ale, že mít děťátko vyfocené když je ještě úplně nejmenší má svoje kouzlo, uvažoval bych tedy o focení nejdřív od 14 dne věku. Častější je ale focení okolo 1. měsíce, kdy vaše miminko už trochu vyrostlo, ale pro vás to může být jednodušší a fotky pořád budou mít 1000% roztomilosti :)

Focení menších miminek úplně těstě po porodu, třeba okolo prvního týdne, není za mě dobrý nápad. Myšleno profi focení cizím fotografem. Vy sami si je samozřejmě foťte od prvních okamžiků, s tím vám můžu poradit.

Doma nebo v ateliéru?

Dejte přednost fotografovi, který přijede k vám domů, než abyste jeli s miminkem někam do ateliéru. Obzvlášť pokud budou vedra, nebo mráz, tak každá cesta s novorozenětem bude pro vás dost náročná, speciálně pokud budete mít stíhat nějaký pevný termín. Navíc se miminko pravděpodobně vyspí po cestě a až dorazíte na místo, budete řešit kojení, přebalování, utěšování a nebude snadné ho třeba pro fotku uspat.

Bohužel už jsem slyšel i tom, že pro některé maminky bylo newborn focení v ateliéru s přesně vymezeným časem, nejvíc stresující zážitek jaký kdy zažily. A to určitě nechcete. Malé miminko potřebuje jemnou péči a klidný přístup, ne stres někde ve fotoateliéru. Můžete narazit na fotografa který focení v ateliéru zvládne opravdu správně, ale já bych z toho měl obavy.

I když se vám líbí takové ty ateliérové fotky na nekonečném barevném pozadí a s nějakými dekoracemi, nevidím problém v tom, aby to šikovný fotograf nezvládl poskládat i u vás doma. I kdyby kvůli tomu měl přijet třeba měsíc před focením, omrknout si kolik máte doma prostoru a světla.

Mě osobně ale stejně víc baví reálnější fotky, ne ateliérové, ale domácí. Miminko v náručí, v postýlce, prostě doma, tam kam patří.

Kolik je na focení doma potřeba prostoru?

Vlastně ne tak moc. Rozhodně nemusíte mít designovou novostavbu s dokonale vyladěným nábytkem a velkými francouzskými okny, aby se daly doma udělat pěkné fotky. Hlavně o tom by to ani nemělo být, o nějaké umělé póze. Mnohem cennější bude jednoduchý a skutečný dokument. Pěkný portrét s miminkem v náručí se dá vyfotit u každého okna. Na detail samotného miminka nám postačí jeho vlastní postýlka, zavinovačka nebo jakákoliv postel. Chce to samozřejmě vhodné světlo, tedy dostupně denní světlo, proto i když fotím doma, má smysl sledovat počasí a když bude venku pršet, radši bych i domácí focení posunul na hezčí den. Ledasco se dá vyřešit bleskem, ale pěkné denní světlo je vždy to nejlepší co může být.

DSCF7311.jpg

Kolik focení miminka zabere času?

Krásná série fotek se dá zvládnout i za 20 minut. ALE! to neznamená, že celé focení zabere 20 minut, můžou to být klidně 2 hodiny, prostě jen proto, že budeme čekat až se miminku bude chtít spinkat a bude vypadat spokojeně. Fotograf miminek s tímhle musí počítat a nesmí vás tlačit do nějakého přesně ohraničeného času. Měl by na vás mít celé dopoledne, nebo větší část odpoledne. Můžete se sice domluvit na přesnou hodinu, ale měl by respektovat, že se třeba o hodinu opozdíte a že samotné focení se může protáhnout.

Fotograf nebo fotografka?

Radši si vyberte fotografku než fotografa. Já prostě když někde na internetu vidím perfektně zvládnuté fotky dětí a rodin, častěji jsou od fotografek než fotografů, samozřejmě s hromadou výjimek na obou stranách. Ideální je za mě fotografka, která sama má děti, má několik let zkušeností s focení, vyhýbá se kýči a je s ní férová a profesionální domluva.

Vyfotíš nám miminko?

Jak jsem psal na začátku, věnuji se víc něčemu jinému, ale domluvit se určitě můžeme. Když už, chci tomu dávat dost energie a tak je 1 rodinné focení za 14 dní pro mě tak akorát. Nikdy nebudu fotit dvě rodinky denně.

Tak jestli budete mít zájem, něco společně vymyslíme, jednoduše, doma, bez stresu, tak jak vám to bude nejvíc vyhovovat. Podívejte se na moje rodinné fotky, najdete u nich případně i kontaktní formulář speciálně pro tyto focení.


Naučte se fotit

Bude se vám to hodit. Telefon se slušným foťákem máte už skoro všichni, tak se ještě naučte trochu přemýšlet jako fotograf a máte skoro vyhráno. Nebo si kupte nějaký šikovný moderní kompaktní foťák, ať ty rodinný fotky stojí za to.

Děti porostou a nebude možné si objednávat fotografa každý týden. Ale vy si budete chtít rodinu vyfotit každý týden, budete chtít mít hezký fotky z rodinných výletů, z narozenin…

marketalibor20.JPG

Já na tohle mám Fujifilm X100F (recenze), super foťák, který už skoro nepoužívám na práci, ale jen tak na doma. Mrkněte na něj taky, nebo vlastně na celou řadu X od Fujifilmu. Zajímavá je taky Sony řada 6000 (hodně oblíbené mezi youtubery), nebo Nikon Z50, pokud chcete něco fakt malýho co umí zázraky. Dal bych těmto menším modernějším foťákům přednost před klasickou zrcadlovkou, užijete si s nimi víc srandy, můžete je nosit pořád s sebou aniž by překážely, často mají možnosti nastavení, které vás nenutí do dalších úprav a naučíte se je docela rychle ovládat.

Počítal bych s investicí kolem 20000Kč, u levnějších foťáků už můžete narazit na to, že vás focení s mobilem bude bavit víc a dostanete i zajímavější výsledky s menší námahou. Pokud se focení chcete věnovat, dává smysl i nějaká bazarová zrcadovka, něco jako Nikon D7500, D610, D750 a k tomu pevný základní objektiv 35/1,8. Výhoda zrcadlovky může být v rychlejším ostření i ve slabém světle, což se pak na větší děti celkem hodí. Spíš bych ale pro čistě rodinné využití doporučoval nějaký z těch moderních kompaktů a bezzrcadlovek. Bazar doporučuji v Megapixelu a Fotoškoda. Narozdíl od Facebooku tam máte aspoň půlroční záruku, foťáky i objektivy mají ve fajn stavu a oproti novým docela ušetříte, takže si můžete dopřát něco lepšího. Mám od nich z bazaru skoro všechny objektivy.

To zvládnete

Není to jen o technice, fakt i ten telefon vlastně asi stačí. Ale chce to začít trochu nad fotkama přemýšlet. Příště tady na blog napíšu pár základních tipů o rodinném focení, o tom jak si nafotit vlastní rodinu. A koho by to zajímalo víc, můžeme se někdy domluvit na individuální kurz. Ať máte s rodinou vždy skvělou památku :)

Podrobněji o tom jak fotit svoje vlastní děti si přečtěte tady.