Jak poslat fotku nebo video bez ztráty kvality

Jak poslat fotku nebo video bez ztráty kvality

Přes Messenger ani Instagram to nepůjde. Ale složitý to není!

Chcete poslat jen jednu fotku v plném rozlišení, nebo větší hromadu fotek?

Jedna fotka

Jediná fotka i ve velkém rozlišení se zpravidla vejde do přílohy v mailu, v tom je často omezení na 15 MB. Velká fotka 6000x4000px v plné JPG kvalitě má většinou okolo 10MB, takže do e-mailu se vejde. Tohle je úplně nejjednodušší řešení.

Přes Messenger by to šlo taky, ale už je to těžší, samostatnou fotku by vám překřoupal a poslal zmenšenou, ale můžete ji zabalit jako zip soubor a ten vložit i do Messengeru jako přílohu, tady vám kvalita zůstane nezměněná. Na telefonu ale zip soubory nefungují tak snadno jako na počítači a je tedy lepší je zbytečně nepoužívat.

K poslání fotky (nebo videa) z jednoho telefonu do druhého, když je máte vedle sebe, použijte Bluetooth, nebo na iPhone AirDrop. Pak se vám fotka odešle přesně tak jak je, v plné velikosti. Neposílejte si mezi sebou fotky přes Messenger, Whatsapp, Instagram a jiné soc sítě, zbytečně přijdete o většinu kvality.

Víc fotek

Tady už musíte využít nějakou externí službu.

K posílání svatebních fotek používám placený online systém Pic-Time kde se snadno vytvoří soukromé online album odkud se dají fotky stahovat v plné i snížené kvalitě. 10GB prostor zde můžete mít zdarma, větší pak za 7-42USD měsíčně. Pro měsíc zdarma můžete využít můj referral kód: BCTCG2

Využít můžete i libovolný cloud, já používám Dropbox Plus o velikosti 2TB. Skvělá věc i pro všeobecné zálohování dat. Jednoduše zde vytvoříte novou složku, nahrajete fotky, vygenerujete si kód pro přístup do této složky, nebo ke konkrétní fotce a tento kód komukoliv pošlete. On si pak snadno stáhne fotky do počítače i mobilu. Přes Dropbox posílám často i jednotlivé fotky.

Zajímavá je na Dropboxu i funkce Request, se kterou můžete někomu poslat odkaz pomocí kterého snadno nahraje soubory do vašeho Dropboxu.

Stejně můžete využít iCloud od Apple, Drive od Google, OneDrive od MS, Amazon Cloud apod. Nahrajete fotku, pak ji sdílíte.

Výhoda cloudu nebo online galerie oproti zásilkovým službám je v tom, že tam máte data uložená, dokud je sami nesmažete, takže si zde můžete cokoliv zálohovat. Samozřejmě čím víc místa potřebujete, tím to může být dražší, ale pokud vám stačí jen pár GB, můžete je používat víceméně zdarma.

Odeslání videa

Je to úplně stejné jako u fotek, jen je video větší. Poslané video přes Messenger, Whatsapp apod. se vždy pokazí, jestli ho chcete odeslat v plné kvalitě, použijte sdílení přes nějaký cloud.

Nebo na to můžete jít chytřeji a nahrát ho jako soukromé na Vimeo a potom poslat jen odkaz k přehrání a stáhnutí. Oproti cloudovým službám to bude o něco pohodlnější, když si ho pak někdo bude chtít přehrát.

Chcete jen něco poslat, ale ukládat si to nepotřebujete?

www.wetransfer.com

www.uschovna.cz


Nebo fotku vytiskněte na precizní papír a předejte osobně

 

Objednat tisk