Čtyři roky s Fujifilm X100F

Čtyři roky s Fujifilm X100F

Když se mi po pár letech používání rozbil Ricoh GR (ach ten vysouvací objektiv), tak jsem se začal poohlížet po něčem podobně šikovným.

Nějaký malý foťák, který se dá plnohodnotně využít na cestování a taky jako občasná náhrada zrcadlovky při práci… vyhrál to Fujifilm X100F.

Aktualizace: Dnes je v prodeji Fujifilm X100V, který má ještě víc vylepšené ostření i další funkce, základ je ale pořád stejný.

 
 
D75_3074.jpg
D75_3071.jpg

Svatby fotím na Nikon zrcadlovky, na tom se zatím nic moc nemění, ale tyhle malý hračky jsou strašně důležitý! Díky nim si člověk může udržet focení pořád i jako koníček a ne jen jako skvělou práci… a přesně tohle jsem řešil před pár lety na jaře. Vůbec se mi na procházky a výlety nechtělo brát foťák, když už jsem ho táhl, nechtělo se mi ho třeba v horším počasí vytahovat z batohu a zase ho tam vracet, prostě to nebyla žádná radost. S kompaktním foťákem odpadne při cestování spousta starostí a všechno jde tak nějak přirozeněji.

Na X100F fotím skoro vždy když jdeme někde na výlet

Tam už v podstatě vůbec nikdy neberu zrcadlovku, která mi pak ani v ničem nechybí. Fujifilm se vleze do kapsy, nebo pod bundu, nebo se dá lehce připnout na opasek či popruh batohu. Nikde nepřekáží a hned je po ruce. Když je horší počasí, schová se pod bundu nebo pod mikinu a stačí ho jen vždy na pár vteřin vytáhnout a zase rychle schovat… a já mám špatný počasí rád, tak tohle je pro mě zásadní.

nassfeld190.jpg
 

X100F nemá výměnný objektiv, ale napevno přidělanou palačinku 23mm f/2, takže máte pořád jen jeden úhel záběru a nemůžete si nic přizoomovat. Mě to takhle vyhovuje, protože chci na výletech fotit a ne přemýšlet nad nejlepším objektivem, navíc kdyby šly objektivy měnit, tak bych si každýho půl roku kupoval novej… a z toho už jsem asi vyrostl. Někomu ale může pevný objektiv vadit, tak to chce dobře promyslet, jestli je tenhle foťák pro vás.

Fotím s ním semtam i na svatbách

Když přijedu třeba o den dřív a chci vyfotit něco málo z příprav nebo večer z hospody, tak nepotřebuji zbytečně šermovat velkým foťákem. Stejně tak když si chci z auta vyfotit západ sluníčka někde na benzince a tyhle věci.

Případně i někdy odpoledne na hodně uvolněných svatbách když fotím jen takové ty náhodné momentky kde na většině fotek je pár dětí pořád dokola, tam X100F taky dělá přesně to co od ní potřebuji. Obzvlášť v tichém režimu nikdo ani neví že fotím.

sonalukas_435.jpg

Navíc si chvíli odpočinu od těžké zrcadlovky, což je rozhodně poznat třeba i na tom, že pak vydržím v klidu fotit dlouho po půlnoci a nepadá mi foťák z ruky.

Kdyby tohle byla recenze, tak bych tu ještě napsal jak má X100F skvělou ostrost a kvalitu obrazu, že to rychle ostří, že to celkem málo šumí ve tmě, že to má hodně velký dynamický rozsah, že to celý pracuje hodně rychle, že to má zajímavý simulace filmových barev… ale tohle asi není tak úplně recenze, tak přesný parametry řešit nebudeme. Taky bych mohl pochválit elektronický hledáček, že jsem si na něj vážně rychle zvykl a tak vůbec nepoužívám ten optický/hybridní. Pochválit se dá taky umělý horizont v hledáčku a zabudovaný ND filtr, prostě je to vychytaný foťák, žádná osekaná hračka.

Ale ona to není klasická recenze, jen jsem si sem na blog chtěl dát pár fotek, ať vidíte na co se dá takový foťák bez výměnného objektivu využít…

 

Taky doporučím trochu si X100F vylepšit

Nejdřív si kupte hliníkovou opěrku pro palec (ebay), která se strčí do sáněk na blesk. Foťák se bude o hodně líp držet. Vážně je to fakt prcek.

Potom dvoudílný kožený (koženkový) obal (ebay), ve kterém bude X100F dobře chráněná před všelijakým ťuknutím, škrábnutím a mrzením. Navíc se bude taky o něco líp držet a v zimě míň studit v rukách.

Jako popruh doporučuji tenký Peak Design Leash, skvěle se hodí k designu foťáku, ale hlavně se snadno povoluje a utahuje, což se při výletech v přírodě může celkem hodit. Chcete fotit, popruh povolíte, chcete lozit po skále, popruh utáhnete… šikovný.

2019-02-19_0005.jpg
D75_3086.jpg
 

Dneska už bych asi koukal po nástupci Fujifilm X100V, která je zase o kousek lepší, rychlejší… ale na druhou stranu, pořád dává smysl koupit si i dnes Fuji X100F třeba z bazaru, ušetřit pár tisíc a rovnou vyrazit na nějaký fajn výlet!