Cirkadiální kód svatebního fotografa, aneb jak zvládnout 12+ hodin na svatbě

Cirkadiální kód svatebního fotografa, aneb jak zvládnout 12+ hodin na svatbě

K tomuto článku mě inspirovala knížka Cirkadiální kód, kterou by si měl přečíst úplně každej kdo nebere moc vážně svůj spánek, nebo ho bere vážně, ale nedaří se mu skutečně dobře se vyspat.

Dobře se vyspat? Za mě to znamená, že se ráno vzbudím a okamžitě mám dost energie a chuť pustit se do nového dne. Kromě spánku se kniha hodně věnuje i tomu jak správně jíst, kdy cvičit a kdy dělat kreativní věci. Vše podloženo několika lety podrobného výzkumu. Nejlepší na ní je, že to je všechno vlastně dost jednoduchý.

Hodně se věnuje i hubnutí, ale to mě nezajímá a spíš jsem si po přečtení odnesl jiný věci. Pokud ale chcete zhubnout úplně přirozenou cestou, tak se vám to taky bude líbit.

Základní zásady jak dobře spát

  • Vyvarovat se večer modrému (bílému) světlu.

  • Ráno se naopak světlem obklopovat.

  • Přes den být co nejvíc na slunci.

  • Každý den dostatek fyzické aktivity.

  • Velká snídaně, pozdní oběd, kvalitní lehká večeře.

  • Nepít kofein po obědě. Pouze ráno, nebo vůbec.

  • Nejíst vůbec nic tři hodiny před usnutím.

Takže jsem doma v obýváku dal teplejší žárovku, do koupelny vedle bílého světla přibyl teplý LED pásek a mobil/notebook/televizi jsem nastavil na večerní oranžový režim. Snažím se taky večer před spaním skoro vůbec nepracovat, vykašlat se na soc.sítě, televizi pouštět jen když to stojí za to a každý večer si raději beru na gauč knížku.

Snídám pravidelně v 7hodin, někdy před snídaní jdu ven na delší procházku (běhání mě fakt neba), večeřím taky okolo sedmé a pak už nejím vůbec nic, max čistou vodu.

Nevědomky jsem přestal pít kafe, respektive dám si ho občas na chuť, ale už ne ráno/denně na energii.

Jo a spí se mi líp, teď ještě odstranit nedokončené stresory k přemýšlení (třeba výběr novýho foťáku člověku fakt nedá spát), k tomu je zase super čtení v knížce 4000 týdnů, o tom že není potřeba “stihnout všechno.”

Jak to souvisí s focením svatby?

Nafotit svatbu od rána do večera je docela slušnej sportovní výkon. Nejen, že nachodíte třeba 15km, to by bylo v pohodě, ale chcete to zvládat s úsměvem, plni energie a neustále na 100% přemýšlet, předvídat, sledovat, ráno i večer. Nemůžete si po obědě na hodinku lehnout ani není moc fajn se celé odpoledne flákat a fotit jen tak najistotu, taky je škoda odjíždět ze svatební párty zbytečně brzo. Prostě nafotit celou svatbu pořádně, to chce pořádnou dávku energie.

Během svatebního dne rozhodně nebudete mít ideální cirkadiální rytmus, ale to nevadí, jednou za týden vám to neublíží. Abych byl na svatbě ready už od rána, musím se fakt dobře se vyspat. Nejen jednu noc před svatbou, ale i každou noc celý týden před svatbou. Takže neustále dodržovat jednoduché zásady napsané nahoře. Den před svatbou si dát skutečně dobré jídlo, být rozumně v pohybu nejlépe na sluníčku, jít brzo spát. Ráno se velmi dobře nasnídat, sbalit si do batohu nějaké svačinky (ovoce, oříšky…), trochu se protáhnout a obklopit se světlem. Samozřejmě vždy záleží na tom od kolika se ráno začíná.

Přes den to nepřehánět s cukrem a přejídáním, to můžou hosté, fotograf je ale spíš na olympiádě, než na dovolené. Změna přichází večer, normálně bych po západu slunce už měl oranžový displej mobilu a nic nejedl, tady chci zůstat vzhůru, takže se ještě trochu potrápím modrým světlem, víc se dopuju cukrem než kofeinem a když to jde, tak klidně i malou rychlou rozcvičku.

Pokud po svatbě musím řídit auto a nechci usnout opřenej o svodidla, zastavuju klidně každých 20 minut na benzince a jdu na chvíli dovnitř, opět kvůli množství bílého světla, které benzinky zdarma nabízejí. Nezůstávat v autě a podřimovat, ale nakopnout se světlem a pohybem.

No a to je všechno, tu knížku si fakt kupte, třeba se vám bude líp fotit svatby, třeba budete mít díky lepšímu spánku lepší nápady a třeba se dožijete vyššího věku bez cukrovky a infarktu, kdo ví.

Čtenářský deníček na mém blogu tímto považujme za zahájený!