Zásadní tipy na svatební focení

Zásadní tipy na svatební focení
 

... ještě hezčí svatební portréty

Focení je zábava, nebojte se ho. Vždyť je to jedna z nejodpočinkovějších věcí na svatbě! Možná to totiž od rána bude poprvé, kdy máte klid sami pro sebe a můžete si trochu popovídat, odpočinout si a vstřebat všechny emoce. Neberte to jako další stres, ale spíš jako lehkou procházku po venku.

Vše vám samozřejmě poradíme i osobně, ale většinu věcí jsme se rozhodli sepsat, abyste si vše mohli přečíst dopředu. Jsou v tom léta a léta zkušeností, třeba se něco bude hodit!

Článek jsem psal spolu s kolegou Petrem, který točí svatební videa, dole vám jich pak pár ukážu ;)

 

Na focení si s sebou neberte nic, co nechcete mít na fotkách

Třeba igelitku s rekvizitama, tašku s botama na přezutí a cokoliv, co na fotku nepatří. 

Věci pak nemusíte nikde odkládat, nemusíte na ně myslet, nemusíte je tahat v ruce a hlavně: můžeme vás fotit a točit už při cestě (a taky nazpátek) – z toho jsou často nejlepší fotky.

Boty na přezutí v přírodě jsou fajn nápad, obujte si je ale rovnou před focením a pak na ně nemyslete. Přezout se může i ženich, ať si někde na skále nezničí polobotky. Před výletem hupsněte do plátěných kecek a buďte v klidu. Na většině fotek boty stejně nejsou vidět. 

Rekvizity nepotřebujete, buďte sami (se) sebou.

elijose-335_postcard.jpg

Naplánujte svatbu i focení na ten správný čas

Léto a příroda, to je slunce a teplo. Okolo poledne to ale venku bývá docela hodně náročný pro vás i pro hosty. 

U svatebního obřadu venku je lepší mít svatbu až třeba ve tři hodiny (na Slovensku i na západě je taky běžnější mít obřad odpoledne). Budete mít lepší vzduch, větší pohodu a taky samozřejmě krásnější světlo. To vše vám zaručí mnohem lepší fotky než s obřadem v poledne. Navíc se ráno pořádně vyspíte a budete odpočatí.

Svatební portrét na Karlově mostě

Focení je vždycky největší pohoda v podvečer. Slunce je příjemný, krásně kreslí ve vlasech a všechno dohromady vypadá eňo ňuňo. Na pěkném místě s dobrou náladou pak jde focení skoro samo, často stačí třeba jen půlhodinka a máte krásné fotky.

Se svatebním harmonogramem vám samozřejmě rádi poradíme hned na první schůzce.

 

Na focení by s vámi neměl chodit nikdo další

Ani řidič, ani svatební koordinátorka, ani kamarádi, užijte si focení hezky v klidu sami. Hodně to pomůže tomu, abyste se uvolnili a odpočinuli si.

Fotky s kamarády nafotíme průběžně během dne, jen tak při zábavě.

 

Cesta je pro focení cíl

Myslíme to tak, že když pojedeme autem, vystoupíme na parkovišti, uděláme 10 kroků a pak jakože fotíme, není to ono. 

Lepší je, když se někam projdete, uděláte si výlet a třeba i něco zažijete. Vždycky je prostě lepší jít někam než nikam.

 

petra_adam_31.jpg

Nepřemýšlejte nad pózováním

Upřímně – ani se o to nesnažte, nemá to cenu, zkoušeli jsme to sami na sobě a nevyšlo to nikdy. Úplně zapomeňte na to, že fotíme svatební fotky, jen buďte spolu. Stydlivějším pomáhá víno v košíku, to je ověřené.

Buďte u sebe blízko, držte se za ruku, občas se polibte, pohlaďte po vlasech, povídejte si, užívejte si ten klid – budete vypadat skvěle.

 

Vyberte si na svatbu pohodlné šaty

Když se vám líbí portréty v přírodě, v lese, na skále... je lepší, když máte šaty, ve kterých na tu skálu snadno vylezete. 

Jestli se vám líbí jednoduché uvolněné svatby, zkuste si vybrat i jednoduché šaty. Možná je nenajdete ve svatebních salonech, ale u nějaké milé švadlenky – a možná vyjdou i levněji. 

Hlavní ale je to, aby vás bavilo je nosit, abyste se s ničím netrápili, aby vás nedusil korzet a abyste netahaly těžkou sukni. Prostě aby to byly ty nejlepší šaty pod sluncem. 

klarkakuba299.jpg

 

Zvažte možnost fotit portréty mimo svatební den

Chcete hodně párových fotek, ale zároveň nebýt dlouho pryč od vašich přátel? Můžeme se potkat na focení třeba týden po svatbě. Klidně bez svatebního oblečení a doplňků, jen vy dva a nějaký pěkný nápad.

Vše se dá vymyslet a zmáknout před svatbou, nebo po svatbě – a tam, kde a kdy si vyberete.

Svatební portréty ze svatby samozřejmě taky vyfotíme, ale už jich může být o něco míň, spíš jako dokument přímo z místa svatby.

bali_bara_patrik244.jpg

 

Udělejte si všechno podle sebe

Váš den, vaše představa. Nejsme tu od toho, abychom radili něco, co pro nás bude pohodlné a pro vás nepřirozené. Jako třeba nafoťte se dopoledne, ať pak stíháte...

Je to především vaše svatba! 

Nenechte si do ní příliš mluvit od ostatních a berte tenhle článek jen jako ukázku možností a zkušeností, co všechno můžete se svatbou provést. Uteče to jako voda!

Článek jsem navrhl já, učesal a doplnil ho Petr který točí báječný svatební videa :)