Jak zálohuji vaše fotky?

Jak zálohuji vaše fotky?
 

Stručný popis toho co dělám s fotkama, abych mohl jakž takž klidně spát.

Bez záloh to nejde a je jedno co na počítači děláte. Pokud vám na nějakých datech záleží, nesmíte je mít jen na jednom disku. Stačí teda dva disky?

Zvlášť si projdeme zálohování rawu, tedy dat které potřebuji pro dokončení zakázky a zálohování hotových fotek, tedy dokončených zakázek.

 

RAW

Z každé svatby mám cca 3500-5000 fotek, z jiných focení 100-1000 fotek, takže třeba v červenci jsem nafotil cca 500GB dat. Přibližně jeden další měsíc mi trvá vše zpracovat a k tomu současně jsou další focení. Takže neustále mám těch cca 500GB rozpracovaných.

Hodně SD karet na focení

Fotím na dvě zrcadlovky současně a v každé jsou dvě karty, na obě se ukládá raw. Používám 64GB Sandisc Extreme Pro, což je pro mě při focení na 24MPx zrcadlovku ideální velikost.

Nafocenou zakázku z karty nesmažu, dokud nejsou fotky odevzdané, takže těch karet je potřeba víc, aby mohly ležet třeba i měsíc v trezoru.

Aktuálně točím 16 kousků 64GB karet.

Zálohování na externí disky

  1. Když přijdu domů ze svatby okamžitě v macbooku všechny fotky z karet importuji na externí disk Sandisc SSD Extreme 1TB.

  2. Potom v kanceláři zkopíruji celou zakázku do pracovního počítače na pracovní SSD disk.

  3. Udělám další kopii na větší záložní externí HDD odkud už nebudu rawy nikdy mazat a po zaplnění se přidá k dalším diskům v trezoru (cca 2TB ročně).

  4. Odešlu rawy na Dropbox (někdy všechny, někdy nejdřív udělám hrubý výběr)

Ani na jednom tomhle disku není nainstalovaný operační systém! Ten je vždy na samostatném SSD disku na kterém s fotkami nepracuji.

Mazání

Po vytvoření záloh na discích, smažu jednu z karet, druhou nechávám odloženou než zakázku dokončím.

Disky z bodu 1 a 2 promazávám průběžně když jsou zakázky dokončené a je potřeba uvolnit místo pro další. Disk z bodu 3 nebudu mazat nikdy. Dropbox čistím taky průběžně s časovým odstupem.

Hotové fotky v JPG

Až jsou fotky hotové, opět je zálohuji z pracovního disku na záložní a zároveň je synchronizuji na Dropbox. Tam mám úplně všechny hotové fotky v plném rozlišení. 

Přes Dropbox zakázky také odevzdávám a máte pak k nim přístup i za několik let.

Kolik to stojí a jde to zdarma?

2TB Dropbox vyjde na 99€ za rok, což není moc za tak skvělou službu. Rozhodně si svoje důležitý data do nějakého cloudu zálohujte, možností je víc, menší objemy dat snadno zálohujete i zdarma, tak to nepodceňujte.

Smugmug.com stojí od 55USD za rok, což za neomezený prostor je víceméně bezkonkurenční nabídka a používám ho v současnosti na všechny naše rodinné fotky.

Lehce jsem zkusil i Google Disk (používám na dokumenty, na data ne), Amazon a OneDrive od Microsoftu, ale nevyhovuje mi rozhraní a prostě si mě nezískali tak, jako Dropbox.

Pro fanoušky Apple se samozřejmě nabízí placená verze iCloudu, mě ale pro dlouhodobější zálohu většího množství dat příliš neoslovil. Pro osobní použití ale může být perfektní.

Zálohovat fotky zdarma jde i na některých další fotoserverech, jako je třeba Zonerama, Pass.us, Myalbum.com, podmínky a objemy dat jsou různé, ale pro osobní potřebu by vám to mohlo vyhovovat.

Hlavně zálohujte, a neodkládejte to na někdy. Včera bylo pozdě!