Jak vybrat papír pro svatební fotografie

Jak vybrat papír pro svatební fotografie

Jdete do drogerie, nikdo se vás na papír neptá a za pár minut máte obálku plnou fotek. Pohodička. Ale vy nechoďte tisknout do drogerie.

Každá fotka chce něco trochu jiného. Jsou různé svatby, různé styly úprav, různé použití fotografií. A papír je základ na kterém to vše postavíte.

TLDR: Kdybych měl mít jen jeden: Hahnemuhle Agave, ale je to trochu složitější.

Jakou značku? Je dražší lepší? Matný nebo lesklý? Jak silný? Bílý nebo krémový? Hladký nebo se strukturou?

Jakou značku? Je dražší lepší? Matný nebo lesklý? Jak silný? Bílý nebo krémový? Hladký nebo se strukturou?

Jakou značku papíru?

Já fotografie tisknu především na papíry Fomei a Hahnemühle. Mají širokou nabídku, dostupné ICC profily a stabilní dostupnost. Skvělý výrobce je třeba i Canson, ale výběr a dostupnost v ČR je složitější. Základní fotopapíry se určitě dají vybrat i u Canonu a Epsonu, ale nevýhodou Canonu je nedostupnost ICC profilu pro Epson tiskárny a naopak.

Matný nebo lesklý?

Obojí dává smysl a má svoje výhody. Pro začátek je dobré si říct, že to co vám nabízí většina fotolabů jako matný papír je spíš polomatný/pololesklý a ke skutečně matnému mají hodně daleko.

  • Lesklý hladký papír umožní tisknout velmi ostré a kontrastní fotky, může ale působit lacině a na fotce se odráží zdroje světla, okna v místnosti i váš obličej - což ruší při prohlížení. U svatby bych si ho vybral jen pro luxusní svatby s fineart postprocessem, ale i tady bych byl velmi opatrný jestli si to správně sedne.

  • Lesklý papír se strukturou je nejrozšířenější klasika, setkáte se také s označením Pearl, Luster, Satin, Velvet, Baryt, každý má jinou strukturu, ale vlastnosti podobné. Někdy se označuje i jako pololesklý. Ve kvalitním provedení se dá použít na všechny druhy fotografií. Zpravidla je docela mechanicky odolný a tak se hodí i na malé fotky do krabičky.

  • Matný papír, pokud je skutečně matný, tak vůbec neodráží zdroje světla a na zdi nebo v albu bude vypadat pořád stejně ať se na něj díváte z kterékoliv strany. Nevýhodou matných papírů je nižší odolnost proti poškrábání, takže je nerad používám na malé fotky, které pak necháte kolovat mezi dětmi u stolu až vám přijde návštěva.

Já tisknu většinu fotek na matné bavlněné papíry.

Hladký nebo strukturovaný?

Hladké matné papíry působí v ruce sice na první pohled docela obyčejně, ale třeba nalepené ve svatebním albu vypadají velmi čistě. Smysl dávají i na zdi za antireflexním sklem kde struktura papíru stejně nebude moc vidět.

Osobně mám moc rád hrubší textury bavlněných papírů a často fotky tisku s bílým rámečkem, aby struktura papíru ještě víc vynikla. Texturovaný papír mírně snižuje ostrost fotografií což mi dává smysl u portrétů, ale mohlo by to rušit třeba u ostrých fotografií krajiny a architektury.

Jakou gramáž papíru?

Kancelářský papír má 80g/m2. Běžné fotopapíry se pohybují kolem 180-200g/m2 a můžeme to brát jako takový základ. Tam kde by nám tloušťka papíru vadila použijeme slabší - fotosešit, album, kniha. U větších formátů na zeď vybírám spíš silnější papíry nad 290g/m2 čistě pro jejich vyšší pevnost a odolnost.

Bílý nebo krémový papír?

Se správným ICC profilem byste měli v obou případech dostat správně barevné fotografie, ale dá se říct, že na teplejším papíru budou spoustě lidem připadat příjemnější než na studeně bílém, proto používám jak teplé tak i přirozenně bílé, ale vyhýbám se zářivě bílým, které jsou pro mě pocitově už do modra. Zářivě bílé papíry můžou být dobré pro krajinky a hodně barevné fotografie přírody.

Na co tisknu já?

U svatebního alba si individuálně vybírám mezi polomatným a matným papírem se střední gramáží.

  • Fomei Art Matt Warmtone

  • Hahnemuhle Photo Matt Fibre 200

Na zeď si vybírám buď luxusní lesklý baryt nebo hrubší bavlněný papír

  • Hahnemuhle Photo Rag Baryta 315

  • Hahnemuhle Agave 290

  • Hahnemuhle William Turner 310

Pro menší fotografie do ruky / do krabičky bych si vybral buď klasický polomatný papír nebo jemný matný. Pro retro vzhled velmi kvalitních starých fotografií tady pak máme barytové papíry.

  • Fomei Archival Velvet 265

  • Hahnemuhle Photo Matt Fibre 200

  • Hahnemuhle Photo Rag Baryta 315

Svatební oznámení nebo nějakou grafiku bych tiskl na jeden z hrubších bavlněných papírů

  • Hahnemuhle William Turner 310

Není to jen tak, proto vám na osobní schůzce před svatbou rád ukážu kompletní vzorník.